La mongeta del ganxet és un producte típic de la cuina tradicional catalana. Qui no les ha tastades algun cop passades per la paella amb una mica de cansalada, en un empedrat o d’acompanyament en un plat de botifarra?

Empedrat de bacallà

Wikimedia

Aquest producte tan preuat de la nostra gastronomia és una varietat típica de la zona del Vallès, el Maresme i algunes zones de la Selva. Es caracteritza per tenir els grans blancs, lleugerament brillants, aplanats i fortament arronyonats.

Una de les seves característiques principals és precisament el motiu del seu nom. En un dels extrems, aquest producte té un ganxet que és el que dona nom a aquesta varietat.

mongeta del ganxet valles maresme DOP

Es té constància escrita del seu conreu al Va­llès a finals del segle XIX sota el nom de filaire, sinònim antic de ganxet, quan es consumia també com a mongeta tendra. Però no és fins al segle XX que apareix per primera vegada a la literatura amb el nom de ganxet.

Un sabor que mereix la DOP

Les mongetes sota aquesta denominació d’origen protegida són les que es conreen a la zona que va des de la depressió del Vallès fins a la vall i delta del riu Tordera. La majoria de plantacions són al Vallès Oriental (54% del total), el Maresme (24%), el Vallès Occidental (13%) i la Selva (9%), però també hi ha d’altres zones de Catalunya on es cultiva, com ara el Bages, però que actualment es troben fora de la DOP. Cal destacar que aquesta varietat de mongeta no es conrea en cap altre lloc del món.

Cal destacar que aquesta varietat de mongeta no es conrea en cap altre lloc del món

Les mongetes protegides són de qualitat extra i són reconeixibles per la seva cremositat i el seu gust extremadament suau, fi i persistent. En boca deixa una sensació farinosa i un gust consistent que el fan ideal per als guisats i les amanides fredes.

Avui dia la mongeta del ganxet es comercialitza sota les presentacions de seques, cuites per consumir el mateix dia i seques i envasades.

mongeta del ganxet

Per tal que les mongetes del ganxet es puguin considerar que tenen denominació d'origen, s'ha de provar, mitjançant una sèrie d'elements, que el producte és originari de la zona i han de complir unes característiques de producció, elaboració, designació i comercialització.  

Amb la col·laboració de:

logo generalitat de catalunya