Tot geni aplaudit al seu temps, passa per un inici complicat, incert i tortuós, abans que la seva genialitat es vegi reconeguda o recompensada. Els cuiners no són una excepció: inicis d'aprenent en reputades cuines solen donar pas a l'obertura d'un primer local, que solen obrir amb tanta il·lusió com precarietat financera. Aquests inicis són els que viu el geni que us presentem avui, el català Alvar Ayuso. Uns inicis que mereixen la nostra atenció i divulgació una cosa que volem que el geni prengui com a senyal d'ànim i suport.

Tonyina en escabetx amb espàrrec i raifort

ATUN EN ESCABETX AMB ESPARRAGO I RAIFORT

La cuina que us presentem avui és una celebració en si mateixa. Un menú amb creativa subtilitat, exactitud en les proporcions i sabors equilibrats a què no li va faltar un bon grapat de màgia en cada un dels seus aperitius, plats principals i postres. Ja, ara penses que el cuiner és amic nostre o simplement que ens estem passant...de veritat que, no res d'això. Alvar és un geni i si li donem suport una mica, un dia no molt llunyà tindrem en ell el pròxim Gaig, Roca, Juvany o Adrià, personatges que són avui veritables ambaixadors de la nostra cultura.

Suquet de peix de roca

SUQUET DE PEIX DE ROCA

Ara per ara el jove Alvart, de 27 anys, defensa la seva cuina en un petit i humil local del carrer Aribau, a prop de Diagonal. Decoració sòbria, sense imatges a les parets o llums de moda, molt lluminosa -diríem que d'inspiració nòrdica, segurament per la influència sueca de la seva mare-, la sala és un mitjà per menjar bé i no una finalitat que sumeix interès a la visita. Servei jove i relativament efectiu, destacablement liderat per l'entregat Alberto, el sommelier, sí sommelier, aquesta figura experta en vins dels quals gaudeix recomanant un brou, sovint poc conegut, que encaixi amb la teva elecció i que sembla que els restauradors hagin oblidat a favor de la rendibilitat. Comptar amb un sommelier és tota una mostra d'ambició per part del xef. Ull, l'Alvart té una cuina diminuta, el local no dóna més de si. Això li dóna a tot el seu desplegament un mèrit especial. Com caram fa un menú tan treballat i variat en ingredients en un lloc tan petit?

Caballada rostida amb dashi

caballada asasda amb dashi

Terrina de foie amb ceba i avellana

TERRINA DE FOIE I VEDELLA AMB CEBA FERM... I AVELLANA

Al migdia el menú costa 23,5€, i és una oportunitat per provar la seva cuina en manera econòmica. Per les nits no hi ha carta, només dos menús: de 50 i de 66 euros, sense vi. No és barat sobre el paper, però quan acabes de menjar-lo entens que aviat Ayuso s'enlairarà del tot i oferirà el mateix per més: avui el preu ens sembla una ganga. Provem un menú a 10 passos, aperitius i formatges inclosos. De tots els plats que provem, la majoria amb notes que superen l'estrella Michelin, n'hi va haver un que ens va agradar tant tantíssim, que demanem que ens portessin un segon passi abans de les postres, els "nyoquis de sàlvia amb bacallà", que ambdós miguelines situem com el millor plat de 2017.

Nyoquis de sàlvia amb guisat de tripa de bacallà

NYOQUIS DE SÀLVIA AMB GUISAT DE TRIPA DE BACALLÀ

No només recomanem l'Alvart amb aquest article. Anem més enllà. Si ets dels que tractes de visitar els millors locals de la nostra ciutat, o d'altres, tot i que encara no tingui estrella francesa i encara que avui no estigui en aquesta llista dels restaurants tops que vas ratllant de celebració en celebració quan l'economia ho permet, si us plau, posa en la teva llista un sopar en l'Alvart. Al cap i a la fi Messi també va jugar un dia en el Barça B delectant tots els que l'anaven a veure al Miniestadi, veritat?

Nabius adobats, pistatxo i gerd

ARANDANOS ADOBATS, PISTATXO I GERD

Xocolata, quefir i caramel fumat

CHOCOLATE, KEFIR Y CARAMELO AHUMADO

Puntuació
Menjar    Vins
85   77
Servei   Local
72   70
Preu   Estrelles Miguelín
55€   3 estavellis

Per persona: Menú nit

23,5€/persona - Menú Migdia

66€/persona - Menú Degustació

 

On és Alvart?

Dirección:Calle Aribau, 141, 08036 Barcelona

Telèfon: 934 30 57 58

Horari: De dimecres a dissabte de 13:00 a 15:30 i de 20:00 a 22:30. Dimarts i diumenge de 13:00 a 15:30. Dilluns tancat.

Web: https://www.alvart.es/