Segway España, empresa pionera en transport elèctric, ha estat l'última gran marca en apostar fort per la innovació tecnològica a Catalunya. Després de l'acord firmat amb Volta Motorbikes, Segway s'ha convertit en el distribuïdor oficial a nivell estatal de les seves motocicletes elèctriques, dissenyades a Barcelona i produïdes artesanalment a Figueres. Volta obrirà abans de l'estiu la seva primera botiga a la capital catalana després d'una posada en marxa de la seva producció en què Segway ha invertit 2 milions i mig d'euros, segons ha informat la marca en un comunicat.

Volta és una jove empresa catalana fundada fa sis anys que aposta per les motos elèctriques com a mitjà de transport urbà ecològic. El seu fundador i CEO, Marc Barceló, ha explicat que durant aquest 2017 produiran 600 unitats i que esperen augmentar el ritme de producció a les 1.500 unitats anuals destinades "principalment al mercat europeu, amb previsió d'internacionalització a nous mercats com el llatinoamericà o l'asiàtic".

Les noves motocicletes de Volta estan pensades per als desplaçaments urbans diaris, amb una autonomia de fins a 100km, una velocitat màxima de 120km/h, zero emissions, connectivitat mòbil i es poden recarregar tant en punts de càrrega públics com en un endoll convencional. En aquest sentit, Catalunya es troba en ple procés de desplegament de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. L'any passat, el Govern va aprovar un Pla Estratègic per al desenvolupament d'aquesta classe d'infraestructura. L'objectiu: incentivar la instal·lació de més de 21.000 nous punts de recàrrega per a 2019.

pàrquing space PIXABAY

Pixabay

La iniciativa de Catalunya passa per fomentar la compra de vehicles elèctrics privats i fer confiança a les empreses per apostar per aquest tipus de mobilitat. Segons el Govern, només quatre de cada mil vehicles a Catalunya són elèctrics, una xifra marginal si la comparem amb la de països com Holanda, on un de cada deu cotxes matriculats és elèctric.

L'estratègia per donar suport al transport elèctric inclou, per tant, la instal·lació de 21.000 punts de recàrrega vinculats que se sumin als 4.000 que ja existeixen. Quant a les estacions de recàrrega semiràpida, el Pla preveu desplegar 360 nous punts d'aquest tipus en zones urbanes i centres comercials, així com instal·lar 81 noves estacions de recàrrega ràpida per a casos en què es necessiti una ampliació d'autonomia àgil en àmbits urbans. En el seu conjunt, la inversió total ascendeix als 5,8 milions d'euros.

El bon moment tecnològic a Catalunya

Durant l'acabat de celebrar Mobile World Congress, va quedar plasmat el bon moment que viu la indústria tecnològica de Catalunya. En aquesta passada edició, la representació catalana va batre rècords amb 105 empreses presents, 17 més que l'any passat i gairebé 90 més que en la primera edició de 2006. Amb una destacada aposta pel sector dels drons, les empreses catalanes van mostrar novetats en telecomunicacions i aplicacions per a telefonia mòbil, així com altres projectes d'start-ups.

El Govern, per la seva part, s'ha involucrat en donar suport a tota mena de qüestions tecnològiques, com el recent projecte de Llei que busca oferir un llegat digital per a tota aquesta informació que queda exposada a Internet quan algú mor. Un altre exemple és la voluntat de Catalunya de convertir-se en banc de proves europeu del 5G, una tecnologia que està cridada a substituir al 4G que utilitzem als nostres dispositius i que encara es troba en fase de desenvolupament. Es tracta, tal com va dir el secretari de Telecomunicacions, Jordi Puigneró, durant aquesta petició a la Comissió Europea responsable, d'aprofitar "el talent i coneixement" com a recursos naturals. "No tenim petroli; el nostre petroli és la nostra gent i la seva capacitat per emprendre", va sentenciar.