El roaming s'acabarà a la Unió Europea tal com el coneixem a partir del proper 15 de juny. Els operadors europeus no podran cobrar els seus clients pel servei d'itinerància que permet enviar o rebre trucades a l'estranger.

Per tant, a partir de l'esmentada data totes les companyies hauran d'oferir als seus usuaris la possibilitat de consumir les seves tarifes a Europa igual que si ho fessin al seu país d'origen. La nova mesura s'aplicarà als 28 països membres de la UE, a més de Noruega, Liechtenstein i Islàndia.

Diversos operadors ofereixen roaming gratis d'algun temps ençà, com Vodafone des de finals del 2015, abans que es converteixi en una obligació per a tothom. La idea és que el client pagui el mateix tant a casa seva com a qualsevol d'aquests països: si per exemple disposa de 2 GB de dades mòbils, el seu consum es descomptarà d'aquesta tarifa en utilitzar-los al lloc de destinació.

Com evitaran abusos els operadors?

Les companyies telefòniques estaran atentes per evitar que els seus clients realitzin un roaming permanent durant estances llargues als països membres. També es tindrà especial atenció amb aquells que busquin contractar una tarifa molt més barata en un altre país a fi d'utilitzar-la de forma continuada al seu lloc de residència. Una de les maneres serà demanar als usuaris que acreditin l'esmentada residència al país on es contracta la tarifa.

D'altra banda, es vigilaran els períodes de funcionament de la targeta d'identificació d'abonat. En el cas que s'hagi fet un ús exclusiu del roaming durant quatre mesos seguits, l'operador es posarà en contacte amb el client per demanar-li explicacions, les quals haurà de donar en un marge de dues setmanes. En el cas de confirmar-se un abús de roaming constant, a l'usuari se li aplicaran els costos estipulats en els límits a l'engròs establerts per la UE.

Aquests límits són les tarifes màximes que els operadors es cobraran entre si. Es tracten de preus a l'engròs que es rebaixaran aquest any i ho continuaran fent progressivament en els propers cinc anys. D'aquesta manera, la tarifa de dades es rebaixarà de 50 euros per GB a 7,70 euros (més IVA) fins a arribar als 2,50 euros/GB fixats per al 2022.

Amb les trucades passarà igual, es reduiran de 0,05 euros per minut a 0,032 euros i SMS tindran un sostre de 0,01 euros per missatge.

Es veuran afectades les tarifes locals?

A les companyies espanyoles no els beneficia la reducció de preus esmentada (Espanya va dir no en la votació parlamentària del "roaming com a casa"). El turisme té una part important de la culpa: les trucades, missatges de text i dades descarregades que es consumeixin dins de l'Estat per part dels turistes els suposaran un cost addicional als operadors locals respecte als seus competidors europeus.

Això suposa un clar desavantatge tenint en compte l'afluència turística que té el país. Aquest inconvenient recaurà probablement en els clients d'Espanya, que podrien veure pujades en les seves tarifes.