Fer una trucada o utilitzar l’internet del mòbil a Andorra pot convertir-se en un autèntic calvari pels turistes que visiten el país. És el cas de molts catalans que han hagut de fer front a factures elevades per utilitzar el seu smartphone. Ara, sembla que la situació podria canviar amb l’acord d’associació que Andorra està negociant amb la UE, el que podria obrir la porta a una rebaixa dels preus.

Així ho ha exposat el director de l’àrea d’Internacional d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, a El Nacional en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, on se celebra una jornada andorrana. “A la llarga Andorra acabarà sent com qualsevol país de la UE”. És a dir, podria arribar la fi dels preus elevats i adherir-se a la zona lliure de roaming des del passat 15 de juny. “Si s’aprova l’acord d’associació, Andorra s’acabarà adherint a la normativa europea”, celebra Casadevall.

Preus encara elevats

Casadevall exposa que els operadors espanyols han donat més problemes que els francesos. “Tres de quatre operadors de França ja consideren Andorra com a espai europeu”. Ara, explica que ja hi ha hagut acord amb les principals empreses de telefonia espanyola, el que els deixa encara lluny de les opcions dels francesos però que sí ha provocat que els preus baixin de forma susceptible, fins a paquets de 9 i 15 euros diaris a Movistar i Vodafone.

Andorra Telecom, que és l’única operadora del país, gestiona 77.000 mòbils. El problema per a la telefònica andorrana és que durant la temporada alta, segons apunta Casadevall, hi ha 110.000 telèfons dins el país, el que fa que el cost de mantenir la infraestructura pugi.