El magistrat Pablo Llarena ha començat avui els tràmits per quedar-se la causa contra els consellers empresonats que ara hi ha a l'Audiència Nacional.

Ha demanat un informe a la jutgessa Carmen Lamela abans de resoldre sobre competència i acumulació de la causa que se segueix contra exmembres del Govern de Catalunya i els responsables de l'ANC i Òmnium a l'Audiència Nacional.

El magistrat Pablo Llarena ha dictat una providència en què, amb caràcter previ a resoldre sobre la competència i acumulació de la causa, sol·licita a la jutge Carmen Lamela, de conformitat amb l'article 21 de la Lecrim que en el termini de 5 dies l'informi sobre els aspectes fàctics, processals i investigadors de tots dos procediments, així com perquè citi les parts personades en aquests processos perquè en el mateix termini informin directament aquesta Sala sobre l'eventual acumulació dels processos. 

El Tribunal Suprem ja ha decidit reclamar a l'Audiència Nacional la causa de sedició per la qual el vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers Turull, Rull, Romeva, Mundó, Forn, Borràs i Bassa són a presó preventiva.

De retruc també acabarà al Suprem el cas de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, perquè la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va agrupar en la seva causa la dels consellers. 

Deu dies després d'entrar als centres penitenciaris d'Estremera i Alcalá Meco, el jutge Pablo Llarena demanarà a l'Audiència Nacional que s'inhibeixi de la causa i la traspassi al Tribunal Suprem.

Els delictes són els mateixos i els fets, també. Això fa que es tracti d'un mateix procés i que hi hagi la possibilitat legal d'agrupar-los en un mateix tribunal. Com que part dels acusats són aforats, com Carme Forcadell i part dels membres de la Mesa, el tribunal competent que s'ho hauria de quedar tot és el Tribunal Suprem.

Això comportarà un inici de les actuacions al Suprem pel que fa a la implicació en el cas del vicepresident i el president, que podria portar a l'Alt Tribunal a dictar de nou les mesures cautelars. I si això passa, haurà d'aplicar el mateix criteri que ja ha aplicat a Forcadell i la resta de la Mesa, amb presó eludible sota fiança.

Que el cas surti de l'Audiència Nacional i entri al Tribunal Suprem obre, per tant, la porta a revisar la presó del vicepresident i els consellers. Per tant, està previst que les defenses demanin una nova declaració de Junqueras, Turull, Rull, Romeva, Forn, Borràs i Bassa. Una nova declaració que vagi en la línia que segueixi una estratègia de defensa similar a la de Forcadell i els membres de la Mesa, i que permeti al magistrat Pablo Llarena aplicar una llibertat sota fiança de quantitats similars a les de la setmana passada. Forcadell va pagar 150.000 euros per sortir de la presó.

La mateixa Fiscalia reclamava en la querella que el Suprem agrupés les causes contra la presidenta del Parlament i la Mesa que s'estan investigant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Allà hi ha tres querelles sobre el que va permetre votar la Mesa en els plens del Parlament sobre les lleis per tirar endavant el referèndum i les lleis previstes per fer-lo efectiu. 

El que instrueix l'Audiència Nacional sobre els consellers és idèntic al que investiga el Suprem. Per tant, és lògic que el magistrat reclami la causa.