Fa anys que se'n sent a parlar, però les explicacions continuen sent contradictorias. Alguns asseguren que s'està privatitzant la sanitat pública, d'altres tenen clar que això no és cert. El debat s'ha estès al món dels professionals de la sanitat, al món polític i, també, a la societat. Junts han sortit aquests darrers anys als carrers de Catalunya a manifestar-se contra el que creuen que és una "concepció diferent del servei públic".

Així ho manifestava la diputada de la CUP Eulàlia Reguant a El Nacional, i així també ho denunciava la diputada de Catalunya Sí que es Pot Àngels Martínez, que ja fa temps que insta el Govern a "analitzar a fons el model [sanitari] i qüestionar tot el que no funciona".

Reguant carrega contra un model que considera "classista" perquè els pacients "són tractats en funció de la seva classe social". Això es veu quan, segons ella, "el Govern pretén regular l'activitat privada", motiu pel qual "seguirà la doble o triple llista d'espera" que, a parer seu, és una "manera encoberta de privatitzar".

Dues menes de privatització

I és que, assegura, "privatitzar" no consisteix només a "portar l'activitat privada als centres públics", sinó també que els usuaris acabin optant per fer-se d'una mútua davant la impotència que senten quan els fan esperar per ser visitats i operats. "Expliquen que el 2016 van aconseguir reduir les llistes d'espera per a la gent que ha acabat anant per la via privada, això no deixa de ser privatització", afirma.

De fet, quan l'exconseller de Salut Boi Ruiz era al Govern ja instava la ciutadania a fer-se d'una mútua i, fins i tot, ho va recomanar "totalment", i encara va afegir que "sort en tenim nosaltres que el 26% dels catalans tinguin una assegurança mèdica privada".

Una infermera d'un hospital públic català es lamentava, en aquest sentit, que "amb totes les retallades de la sanitat pública fomenten una sanitat privada, mentre s'han carregat una sanitat pública bona que teníem".

Així les coses, mentre alguns pacients esperen que la sanitat pública es recuperi perquè confien molt més en aquest sistema que en el privat, d'altres han optat per fer-se d'una mútua i, mai més ben dit, curar-se en salut.