L'operació Pandora, desenvolupada entre els mesos d'octubre i novembre del 2016, ha permès confiscar un total de 3.561 obres d'art i béns culturals, gairebé la meitat dels quals eren objectes arqueològics. Durant l'operació s'han investigat un total de 48.588 persones i s'han inspeccionat 29.340 vehicles i 50 vaixells.

Autor fotografia: Europol

18 països i 75 persones detingudes

En aquesta operació europea sobre el robatori i tràfic il·lícit de béns culturals han participat 18 països: Àustria, Bèlgica, Bulgària, Bòsnia i Hercegovina, Xipre, Croàcia, Alemanya, Grècia, Itàlia, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Sèrbia, Espanya, Suïssa i el Regne Unit, liderats per Espanya i Xipre, i ha tingut el suport de l'Europol, la Interpol, la Unesco i l'Organització Mundial de Duanes (OMA).

La investigació s'ha centrat en l'espoli cultural (tant al mar com a terra), el tràfic il·lícit de béns culturals i el robatori cultural, a fi de millorar el coneixement sobre els grups delictius que es dediquen al robatori i explotació cultural, i identificar els possibles vincles amb altres àrees criminals.

L'operació ha acabat amb un total de 75 persones detingudes i ha propiciat l'obertura de 92 noves investigacions en aquesta matèria.

A Espanya

A Espanya, la Guàrdia Civil ha intervingut a Múrcia més de 500 objectes arqueològics. 19 d'aquests havien estat robats el 2014 del Museu Arqueològic de Múrcia. A més, les actuacions de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil van derivar en 6 actuacions judicials, 84 d'administratives i l'obertura de 21 investigacions.

Aquestes accions van incloure la verificació d'anuncis sospitosos a Internet, fet que va permetre confiscar més de 400 monedes d'origen il·legal de diferents orígens i períodes.

Autor fotografia: Europol