La Generalitat de Catalunya ja ha canviat el seu vot en la votació de la reunió del Consorci del Palau de la Música per acusar CDC en el judici a Fèlix Millet i Jordi Montull. La Generalitat s'absté, girant la seva posició respecte a la setmana passada, que va votar en contra d'acusar l'antiga Convergència en el procés, segons ha pogut saber El Nacional de fonts coneixedores de la reunió.

El canvi de vot de la Generalitat obeeix al mandat del Parlament de Catalunya, quan el ple va instar el Govern a presentar-se contra CDC en el judici de l'espoli del Palau de la Música, que està en el tram final. El Parlament ho va aprovar amb el suport d'ERC i de tota l'oposició -i l'abstenció d'última hora dels diputats del PDeCAT-. Van tirar endavant dues propostes de resolució presentades per Catalunya Sí que es Pot i la CUP, en les quals s'instava el Govern a canviar d'estratègia i a acusar CDC pel cas Palau de la Música a través del Consorci.

Tot i que Junts pel Sí havia decidit de manera unànime esperar la sentència abans d'actuar contra Convergència, ERC es va desmarcar i va provocar el vot per separat de la formació i l'aprovació d'acusació contra CDC, l'expartit del seu soci de govern. L'Executiu va debatre aquest tema després que el vot de la Conselleria de Cultura va impedir divendres passat que el Consorci del Palau inclogués CDC en l'acusació.

La decisió de la Generalitat d'abstenir-se i facilitar l'acusació de CDC no compromet la resta d'acusacions dels imputats en el cas. Per tant, si tira endavant l'acusació, les penes per a Fèlix Millet i Jordi Montull no es rebaixaran com sí que ha fet la Fiscalia. De fet, el ministeri públic va portar l'estratègia d'abaixar penes als principals acusats per fer-los implicar CDC en totes les trames del Palau.

A la reunió del Consorci hi han assistit representants de la Generalitat, el Ministeri, l'Ajuntament de Barcelona i l'Orfeó. 

El Ministeri, que també forma part del consorci, s'absté també i l'Ajuntament de Barcelona vota a favor d'acusar el partit del qual, un dels acusats, Daniel Osácar n'era el tresorer.

Tot ha quedat en mans dels representants de l'Orfeó del Palau de la Música que finalment han votat a favor. El seu vot és determinant per canviar l'escrit d'acusació que portarà al banc dels acusats, a darrera hora, els representants de l'antiga Convergència. L'advocat del Consorci ha de canviar el seu escrit d'acusació i demanar les penes pertinents pel partit.

Els advocats encara poden rectificar el seu escrit d'acusació. Ho hauran de fer divendres, que és quan es reprèn el judici del cas Palau, i tot i que aquest tràmit ja es va fer la setmana passada mentre el Parlament debatia les propostes de resolució, les acusacions poden demanar paraula, fer la proposta i el tribunal haurà de decidir.

A la sortida de la reunió el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha remarcat que acusar CDC en el judici del Palau "és un acte de justícia. S'ha fet valdre el dret que té el consorci com a part perjudicada". Asens, va burxar ERC per fer canviar d'opinió la Generalitat i que la junta del consorci acabés demanant acusar l'antiga convergència en el cas del Palau.

Un acte de "covardia política"

Els grups de l’oposició han aplaudit el canvi de postura de la Generalitat però n’han destacat el fet que no fos un vot positiu, sinó una abstenció. El portaveu adjunt de Catalunya Sí Que es Pot, Albano-Dante Fachin, ha remarcat que el Govern hagi rectificat però ha advertit que no es pot “fer a mitges”. Fachin ha atribuït l’abstenció a “una força del PDeCAT que impedeix posar tota la capacitat en lluitar contra el cas de corrupció”.

La CUP, per la seva banda, ha lamentat que l’executiu català no hagi “sabut llegir del tot” la votació del Parlament, en què tots els grups van demanar al Gover que votés a favor d’acusar Convergència en el Cas Palau. “La votació de la Generalitat, més enllà de si compleix o no el mandat parlamentari, ha estat un acte de covardia política. No podem abstenir-nos davant la corrupció política, no es pot ser neutral davant la corrupció política”, ha assegurat el diputat Albert Botran.

El canvi de posició de la Generalitat s’ha donat després que la CUP i Catalunya Sí que Es Pot presentessin les respectives propostes de resolució per tal que la cambra catalana instés al Govern a personar-se en la causa del Cas Palau.