Ara mateix hi ha sis casos confirmats de Balena blava a Catalunya i una denúncia. Els Mossos d'Esquadra segueixen l'evolució del fenomen i la direcció del cos l'ha traslladat a la comissaria d'investigació.

Ara per ara poca cosa poden fer, expliquen fonts policials a El Nacional. Però no descarten la imputació d'inducció al suïcidi, si arriba a passar, que de moment no és el cas.

La policia treballa coordinadament amb els departaments d'Educació i Salut. Ningú en vol donar gaires detalls. "Hi ha més soroll que casos", diuen fonts properes a la investigació. I tampoc es vol crear alarma social. 

Amb tot, l'aparició de cop en un sol dia de cinc casos a Catalunya, després del ressò de les darreres setmanes d'aquest joc macabre anomenat Balena blava i amb origen a Rússia, sí que ha creat alarma. Un total de 50 reptes posen a prova els jugadors que han de passar diversos desafiaments, cada cop més pujats de to, de més dificultat i risc, i que acaben demanant la vida, el suïcidi.

La moda entre adolescents va dirigida sobretot a joves d'entre els 12 i 14 anys. Té el seu origen a Rússia, però està completament estès a Colòmbia, Xile, i el Brasil. Es mou via xarxes socials i crea addicció. Els joves amb problemes d'identitat són una presa fàcil.

A Catalunya s'han detectat sis casos de jugadors. El més greu és a Girona. La jugadora és una noia filla de pares russos que va iniciar-se al macabre joc a través de xarxes socials a Rússia. Havia superat diversos reptes quan es va detectar el seu cas ara fa dos mesos. Està internada en un centre com a mesura preventiva per evitar el suïcidi.

Els altres casos són d'un jove de Girona, també, i tres adolescents de Santa Coloma de Gramenet. El sisè cas és el primer conegut, el d'una noia que va ingressar en la unitat psiquiàtrica d'un centre hospitalari.

Denunciar la inducció al suïcidi

Avui mateix la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha fet una crida a denunciar comportaments estranys i sospites sobre jugadors de Balena blava. Ruiz ha assegurat que "el primer que s'ha de fer és denunciar-ho, perquè es tracta d'una pràctica delictiva d'inducció al suïcidi". Totes les denuncies es treballaran des de la comissaria d'investigació dels Mossos i en el cas que hi hagués un suïcidi, es buscarien possibles responsabilitats perquè es podria entendre com una inducció al suïcidi.

Educació remarca que La balena blava és un tema que va més enllà dels centres docents i dels mestres. 

La policia haurà de buscar qui penja la informació de La balena blava a les xarxes i qui la fa arribar als adolescents i llança un missatge que afirma que difondre aquest tipus d'informacions no "és una broma" i que pot estar castigat penalment.

Una altra cosa serà lligar la investigació sobre la inducció al suïcidi amb el codi penal actual que defineix molt clarament que perquè hi hagi aquest delicte ha de ser una acció directa i continuada. En aquest sentit, judicialment és molt difícil una imputació d'aquesta mena davant l'anonimat de les xarxes socials. 

Experts en psicologia forense que treballen en organismes judicials apunten com a solució ràpida que es prohibeixi l'aplicació.