Els animalistes del poble de Santpedor, al Bages, s'oposen a la festa que se celebra cada any al mes de juny des de fa gairebé 40 anys: la festa de les vaquetes. L'espectacle consisteix que corredors majors de 14 anys es posin dins d'una plaça amb una vaqueta amb l'objectiu de córrer i agafar un pernil que hi ha penjat al capdamunt d'un pal situat al mig de la plaça i untat amb greix de porc perquè rellisqui. 

Pels animalistes, es tracta d'una pràctica "cruel i molt poc ètica" perquè es maltracta els animals i dóna una mala imatge del poble. 

En el marc de la Festa Major del poble, l'Ajuntament destina 9.000 euros a la celebració amb els animals. Els organitzadors asseguren que no hi ha cap tipus de maltractament animal i defensen que l'espectacle aplica estrictament la Llei de protecció dels animals: "Des del moment que complim la llei, ja es dóna per entès que no hi ha maltractament". Normalment porten unes deu vaquetes i en corren cinc a cada sessió. Segons els organitzadors, cada deu minuts canvien d'animal per evitar que es cansin. 

L'espectacle aplega més de 2.500 persones cada sessió. La majoria dels assistents són gent del poble, però també hi va molta gent de fora.

El director de la festa, Manuel Juste, ha volgut subratllar que l'espectacle de Santpedor "no té res a veure amb els toros ni amb el toreig". "La gent que ho va començar és gent d'aquí, de Santpedor, i si tens bestiar, tens molt clar com l'has de cuidar si vols viure d'aquest bestiar", ha explicat. 

Els animalistes consideren que els animals es maltracten des del moment que han de fer un viatge de prop de quatre hores en camió i, un cop aquí, "els colpegen amb una descàrrega elèctrica per animar-los i que estiguin més esverats". "Un se li puja a cavall, l'altre li tiba la cua, l'altre li agafa les banyes. Tu imagina't una pobra bèstia que no té ni un any, al mig d'una plaça amb tot de gent beguda que les crida i les empaita. Com se sent aquesta pobra vaca? Evidentment, tranquil·la, no", ha explicat una de les portaveus, Rosa Luján

Per acabar amb la festa han començat una campanya de recollida de signatures. El govern de Santpedor està en mans d'ERC des del 2003. A nivell polític, però, els animalistes consideren que el municipi no té res de progressista i d'esquerres, ja que, segons asseguren, se'ls ha negat el debat en diverses ocasions i, a més, l'ha vetat abans de portar-lo a la mesa del ple.

Segons David Serramitjana, de la plataforma animalista, "és un debat que existeix al poble des de fa molts anys, però el govern actual es nega a veure-ho". Segons explica, "a nivell nacional, ERC se n'alegra del fet que se suprimeixin les festes de correbous i, en canvi, ho permet a Santpedor".