L’expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha defensat avui una visió “plural i àmplia” d’Espanya, tot assegurant que l’exercici de la política és precisament “entendre i escoltar” les diferències, un argument que l’ha portat a concloure que, a parer seu, “no hi ha política en l’independentisme” i a defensar que la política “ha de tornar a Catalunya, reconeixent el que significa la seva identitat i la seva vitalitat política i social”.

Així mateix, Zapatero, que ha fet aquestes declaracions en un esmorzar informatiu al Fòrum Europa on ha presentat el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha advocat per mantenir "la serenitat" en les negociacions per a la formació de govern i ha subratllat que "el pitjor" que pot fer és "introduir pressió" i afegir que "si no s'arriba a un acord, és una desgràcia".

Per això, ha insistit que ell no serà dels que digui que "seria horrible" si el PSOE, Podemos i Ciutadans no es posen d'acord per a la investidura del secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, perquè "cal pensar que l'endemà caldrà seguir dialogant i negociant".

Acord “extraordinàriament complex”

A més, Zapatero ha avisat que "la pressió psicològica compta molt" i, tot i que ha admès que l'acord és "extraordinàriament complex" a la llum del resultat electoral del passat 20 de desembre, ha assegurat que cal "contribuir a la serenitat i al bon fer dels actors".

A partir d'aquí, i des del punt de vista del fons del debat, ha explicat que, "més enllà del resultat final" de les negociacions, que es reprendran aquest dijous i que desitja que siguin un "èxit", l'important és que el país en el seu conjunt aprofiti aquesta oportunitat per "fer un debat racional, assossegat" sobre els problemes que té Espanya.

En concret, Zapatero ha cridat a reflexionar sobre el "problema de la sostenibilitat dels comptes públics", que és una cosa que "transcendeix el que hauria de ser una confrontació partidària", a més del "problema estructural" amb la desocupació, tots dos relacionats.