Els caps de la Unió Europa han tancat files amb Mariano Rajoy en la seva estratègia amb Catalunya, just el dia abans de donar-se a conèixer les mesures que s'aplicaran a través de l'article 155 de la Constitució. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk, han assistit aquest divendres a l'entrega del Premi Princesa d'Astúries per rebre el guardó a la Concòrdia concedit a la Unió Europea. En el seu discurs, tots tres han fet pinya amb el president espanyol, Mariano Rajoy, i han pronunciat un dur missatge contra els independentistes catalans.  

El representant de l'Eurocambra ha estat qui ha pronunciat el discurs més dur. Tajani ha fet una defensa aferrissada de la llei i l'estat de dret, davant els "egoismes nacionalistes". Per l'italià, s'ha de recordar l'imperi de la llei a aquells que "sembren la discòrdia vulnerant voluntàriament les lleis". "A ningú se li acudeix a la Unió Europea saltar-se les normes aprovades entre tots", ha defensat, tot recordant que "el dret no és una opció" sinó "una obligació".

"Quan el Tribunal de Justícia dicta una sentència, s'aplica i punt", ha sentenciat després de defensar els valors fundacionals de la UE, "la llibertat, la democràcia, la igualtat, el respecte a l'estat de dret i la defensa dels drets humans entre d'altres".

Tajani ha manifestat també que la legislació, igual que els tractats europeus, "es poden canviar". Ara bé, ha volgut deixar molt clar que fins que no n'hi ha un nou tractat, preval l'anterior. "Mentre el dret no es canviï, el seu respecte no és una opció: és una obligació", ha defensat. El president del Parlament Europeu també ha volgut elogiar la Constitució espanyola de 1978, que és el que ha assegurat que va obrir "el camí d'Espanya a Europa". 

Antonio Tajani, Donald Tusk i Jean-Claude Juncker Premi Asturias - EFE

"He vist banderes espanyoles per tots els carrers. És una visió preciosa"

Per la seva banda, Juncker ha elogiat en el seu discurs les banderes espanyoles que ha assegurat que onegen a Oviedo, localitat on té lloc l'entrega de premis. "He vist banderes espanyoles per tots els carrers. És una visió preciosa", ha defensat. El president de la Comissió Europea també ha pronunciat unes paraules en castellà, quan ha assegurat que "Europa és un símbol de democràcia i llibertat".

Finalment, Tusk ha defensat el "diàleg" perquè és "millor que el conflicte". Tot i això, ha demanat que la llei sigui respectada i ha fet una crida a la "concòrdia, que és sinònim d'unitat". "La llei ha de ser respectada per tots els qui participen en la vida pública", ha assenyalat Tusk. També ha assegurat que la "violència no porta enlloc", i ha afegit com a mandatari europeu que "somiem en una Europa unida, amb concòrdia i on la veritat pugui prevaldre". 

Els caps de la UE han pronunciat aquests discursos després de recollir de mans del Rei d'Espanya el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia concedit a la Unió Europea, en un acte que ha tingut lloc al Teatre Campoamor d'Oviedo. L'entrega del premi ha arribat en un moment clau pel procés sobirania català, just un dia abans que es donin a conèixer les mesures que s'aplicaran un cop el Senat doni llum verda a aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola per suspendre, totalment o parcial, l'autonomia de Catalunya, i en mig de l'advertiment del president Carles Puigdemont de portar la independència a votació del parlament si s'aplica aquest article de la Carta Magna. 

Rajoy ha estat present a l'entrega de premis, un fet inusual, ja que normalment el cap de l'executiu espanyol no hi assisteix. El president espanyol ha arribat aquesta tarda a Oviedo després de passar dos dies a Brussel·les, on ha assistit en una nova cimera del Consell Europeu juntament amb la resta de mandataris europeus.