El nou conseller de Presidència, Jordi Turull, té clar que l'Estat està intentant dividir Junts pel Sí per debilitar el referèndum.

En una entrevista al 3/24, el conseller de Presidència ha explicat que no hi ha cap competició amb ERC "per veure qui té més imputats" i ha aprofitat per recordar que el PDeCAT té un fort compromís amb el referèndum, traient importància al fet que els tres consellers cessats són de la formació demòcrata. "Tenim condemnats per donar veu a la gent", ha apuntat Turull, tot recordant les figures d'Artur Mas i Francesc Homs, ambdós inhabilitats pel 9-N.

Crítica als comuns

Turull s'ha mostrat disgustat amb el posicionament de Catalunya en Comú. I és que el conseller de Presidència no acaba d'entendre per què el partit de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no dona suport al referèndum després d'haver-se reivindicat com una formació favorable al dret a decidir. "Em sorprèn la reacció dels comuns, conec gent que els ha votat i es posa les mans al cap", ha comentat Turull sobre el que considera un posicionament allunyat de la realitat: "No poden fer la revolució amb el permís de l'Estat perquè no passarà", ha sentenciat.

Amb tot, Turull ha lamentat que els comuns hagin traït l'esperit del "llegat" que els precedeix, com el del Partit Socialista Unificat de Catalunya, que ha reivindicat com a referent del catalanisme d'esquerres.

El paper dels Mossos

L'acabat de nomenat conseller ha comentat també la possible intervenció dels Mossos d'Esquadra per part del govern espanyol, en aplicació de la llei de Seguretat Ciutadana. Turull ha assegurat que, contra el que es planteja en aquest escenari, els Mossos faran exactament el mateix que en qualsevol altra cita a les urnes: "garantir la seguretat".

En tot cas, Turull ha volgut allunyar els Mossos del paper que ha tingut la Guàrdia Civil en la judicialització del procés. El conseller no dona crèdit al fet que el passat dijous, el cos policial irrompés al Teatre Nacional de Catalunya amb l'objectiu de cercar documentació sobre l'acte del referèndum organitzat per Junts pel Sí. "Com pot anar la Guàrdia Civil a demanar informació sobre un acte polític?", s'ha preguntat Turull visiblement indignat.

Moviment ciutadà

El nou portaveu del Govern ha recordat que la fortalesa del procés rau en una ciutadania que, segons Turull, ja no està atemorida per les accions del govern espanyol. "L'Estat ha de saber que el 9-N la gent ja va perdre la por". Amb aquestes paraules, Turull s'ha mostrat convençut que el referèndum de l'1 d'octubre serà possible i, és més, ha considerat que la població s'hi implicarà i anirà a votar. 

Turull ha insistit en la importància de la societat civil en la culminació del procés. "La gent ens ha portat on som. Ells intentaran per la via judicial el discurs de la por", ha explicat el nou titular de Presidència sobre els possibles embats de l'Estat de cara el referèndum de l'1 d'octubre. "A l'octubre es podrà votar i votarà molta gent", ha apuntat Turull que ara veu en el govern de Rajoy un reconeixement del conflicte. "Primer diuen que no votarem i ara que el referèndum no anirà bé".

Lloa Munté

Turull ha parlat també de la seva predecessora, Neus Munté, que considera més una amiga que no pas una companya de partit. Ha destacat el seu paper fins ara al capdavant de Presidència i com a portaveu de l'executiu. "M'agradaria almenys arribar a fer-ho tan bé com Neus Munté", ha subratllat.

Amb tot, Turull ha assegurat que anirà "a totes" amb el referèndum en el seu nou càrrec: "No tinc por d'inhabilitacions ni que em prenguin patrimoni".