El Tribunal Constitucional està preparant la renovació de quatre dels seus dotze membres després que el passat 29 de desembre s’acabés el mandat per a tres d’ells, inclòs el president, Francisco Pérez de los Cobos. El quart magistrat seria el difunt Luis Ortega, que va ser proposat pel PSOE.

Aquestes quatre renovacions s’haurien de fer a instàncies del Senat i s'haurien d’assolir a través d’un gran consens polític: únicament es farien efectives amb tres cinquenes parts dels vots dels senadors.

Històricament, el nomenament d’aquests jutges, sigui a instàncies del govern espanyol, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Congrés o el Senat, sempre ha estat objecte de disputa entre els diversos partits, que han proposat els seus propis candidats segons el perfil ideològic.

El Tribunal Constitucional (TC) ha estat posant límits des del 2013 al procés català amb més d'una desena de resolucions que van paralitzar i posteriorment van declarar inconstitucionals els diferents passos fets pels governs de la Generalitat, primer d'Artur Mas i després de Carles Puigdemont, per organitzar una consulta independentista i posar les bases legals d'un futur Estat català.