La Comissió d'Arbitratge, Queixes i Deontologia de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE) considera que l'escriptor i columnista Arcadi Espada ha infringit la deontologia periodística en els termes utilitzats en referir-se als menors amb síndrome de Down.

Així s'ha pronunciat la Comissió en una resolució després de la denúncia presentada pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), han confirmat a Efe fonts d'aquest òrgan d'autocontrol intern de la professió periodística.

Segons ha informat el CERMI en un comunicat, la Comissió assenyala que l'ús de termes com|com a "fills ximples", "pitjors", "malalts" o "víctimes de la seva condició" són "insults directes" i "reprotxables des del punt de vista de l'ètica periodística", pel que "infringeixen" el Codi Deontològic.

La queixa del Comitè es referia a sis articles d'opinió publicats en El Mundo entre 2009 i 2018 i a una entrevista de 2019 en el programa 'Chester', de Risto Mejide, a Cuatro, en els que considerava que Espada atemptava de manera reiterada contra la dignitat de les persones amb discapacitat, en general, i amb síndrome de Down, en particular.

En el seu pronunciament, segons el CERMI, la Comissió exposa que, si bé les opinions abocades per Espada en aquests articles i en l'entrevista sobre diferents qüestions relacionades amb les persones amb discapacitat poden ser "dissonants" i "provocadores", estan emparades pel dret a la llibertat d'expressió.

En canvi, sí considera que l'ús de termes com a "fills ximples" o "pitjors" són, al seu judici, "insults directes" i "reprotxables des del punt de vista de l'ètica periodística".

La Comissió rebutja sobretot el contingut d'un article publicat el 9 de maig de 2013, "que és on més quantitat de qualificatius s'utilitzen".

"Les persones amb síndrome de Down mereixen una protecció, atesa la seva especial vulnerabilitat i els epítets utilitzats per Arcadi Espada a la columna ressenyada no poden tenir favorable acollida en el magnànim dret a la llibertat d'opinió, perquè col·lideixen frontalment amb el dret d'aquestes persones a ser tractades amb la deguda dignitat i respecte", assenyala la resolució, segons informa el CERMI