El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha afirmat que "qualsevol acció contra la Constitució d'un Estat membre és una acció contra el marc legal de la Unió Europea". Així s'ha referit Tajani al procés català, en resposta a una carta de la vicepresidenta de la Subcomissió de Drets Humans del Parlament Europeu, la liberal espanyola Beatriz Becerra, i anterior membre d'UPyD. L'eurodiputada havia preguntat a Tajani per la seva opinió sobre el procés el 19 de juny, i també al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i al president del Consell Europeu, Donald Tusk, que de moment no han respòs.

Tajani també assegura en aquest escrit, atenint-se a la posició de la Comissió Europea, que si Catalunya esdevingués un estat independent es convertiria "en un nou estat", on els tractats europeus ja no serien aplicables. Tot i això, i en la línia habitual de la Unió Europea, el president de l'eurocambra assenyala que "les qüestions constitucionals espanyoles són assumpte de les autoritats i del poble espanyol" i evita anar més enllà.

Aquesta no és la primera vegada que Tajani s'expressa en aquests termes sobre el procés català. Ja en altres ocasions havia assegurat que actuar contra la Constitució espanyola és també actuar contra la UE. Tot i això, el moment en el que arriba la resposta és especialment significatiu, després que aquest dimecres el Parlament aprovés la llei de Referèndum i que el Govern signés el decret de convocatòria de l'1-O.