La presidenta de la Junta d'Andalusia i secretària general del PSOE-A, Susana Díaz, continua utilitzant el vell recurs polític d’atacar Catalunya per recollir vots en altres territoris, una jugada que no té en compte les dificultats que pot provocar al PSC i la seva campanya electoral.

Així, si el cap de setmana va assegurar a Vélez-Málaga que "els vots dels andalusos no li serviran per pagar un peatge a les marees, a les confluències ni els privilegis d'Ada Colau; si ho ha de pagar, que ho pagui de la seva butxaca", ahir va anar un pas més enllà en el seu discurs assegurant que la Hisenda catalana projectada pel Govern servirà perquè els andalusos cotitzin a Catalunya. Un discurs anticatalanista que suggereix que els estalvis dels andalusos serviran per enriquir Catalunya.

"Volen trossejar la riquesa d'aquest país?"

Efectivament, Díaz va voler atacar des de Mairena del Aljarafe (Sevilla) les declaracions del candidat al Congrés per En Comú Podem Xavier Domènech, en les quals defensava una Hisenda pròpia per a Catalunya: "Què estan dient amb això, que volen trossejar la riquesa d'aquest país?", criticant que el líder de Podemos, Pablo Iglesias, afirmi alhora que és "patriota" i, al mateix temps "legitimin" la possibilitat que alguns "trenquin i trossegin Espanya".

"Estan dient als andalusos, per exemple, que quan paguin els seus préstecs, les seves hipoteques a La Caixa, que és la primera entitat financera a Andalusia, els seus interessos aniran a Catalunya i a cotitzar en aquesta Hisenda catalana?", s'ha preguntat Díaz, que ha afegit: "De què estem parlant?".

Aquest punt de vista de la presidenta andalusa, per a la qual els plans sobiranistes serviran només per drenar els estalvis dels andalusos contrasta amb el missatge del PSC, que evita de totes totes entrar en confrontacions de tipus territorial. Per la seva banda, Díaz està enfocant la seva campanya amb atacs continus a Pablo Iglesias i Podemos que inclouen també les crítiques constants a En Comú Podem, una estratègia que precisament el PSC mira d'evitar.