Atacar Catalunya per recollir vots en altres territoris ha estat un recurs habitual de Susana Díaz, presidenta de la Junta d’Andalusia i que ha presentat avui la candidatura oficial a la secretaria general del PSOE. Es tracta d’una jugada que en diverses ocasions li ha provocat dificultats amb el PSC, que evita entrar en confrontacions territorials.

El vídeo és una mostra d’aquest discurs, que es va gravar durant un míting a Mairena de Aljarafe (Sevilla) el 15 de juny passat, amb motiu de les eleccions generals del 26 de juny. 

Díaz va voler atacar les declaracions del candidat al Congrés per En Comú Podem, Xavier Domènech, en les quals defensava una hisenda pròpia per a Catalunya. "Estan dient als andalusos, per exemple, que quan paguin els seus préstecs, les seves hipoteques a La Caixa, que és la primera entitat financera a Andalusia, els seus interessos aniran a Catalunya i a cotitzar en aquesta hisenda catalana?", es va preguntar Díaz, que va afegir: "De què estem parlant?". L'atac contra la hisenda pròpia catalana estava basat en l'anticatalanisme.

Per a la presidenta andalusa, els plans sobiranistes només havien de servir per drenar els estalvis dels andalusos. Un missatge que contrastava amb el del PSC, que volia evitar de totes totes entrar en confrontacions de tipus territorial. Díaz estava portant la campanya amb atacs continus a Pablo Iglesias i Podemos, que incloïen també crítiques constants a En Comú Podem, una estratègia que, precisament, el PSC mirava d'evitar.