El Tribunal Suprem ja ha decidit reclamar a l'Audiència Nacional la causa de sedició per la qual el vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers Turull, Rull, Romeva, Mundó, Forn, Borràs i Bassa són a presó preventiva.

De retruc també acabarà al Suprem el cas de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, perquè la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va agrupar en la seva causa la dels consellers. 

Deu dies després d'entrar als centres penitenciaris d'Estremera i Alcalá Meco, el jutge Pablo Llarena demanarà a l'Audiència Nacional que s'inhibeixi de la causa i la traspassi al Tribunal Suprem.

Els delictes són els mateixos i els fets, també. Això fa que es tracti d'un mateix procés i que hi hagi la possibilitat legal d'agrupar-los en un mateix tribunal. Com que part dels acusats són aforats, com Carme Forcadell i part dels membres de la Mesa, el tribunal competent que s'ho hauria de quedar tot és el Tribunal Suprem.

En el moment en què el Suprem reclami la causa, que amb tota probabilitat podria ser avui mateix, la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, ha d'inhibir-se en favor seu.

Això comportarà un inici de les actuacions al Suprem pel que fa a la implicació en el cas del vicepresident i el president empresonats, que podria portar a l'Alt Tribunal a dictar de nou les mesures cautelars. I si això passa, haurà d'aplicar el mateix criteri que ja ha aplicat a Forcadell i la resta de la Mesa, amb presó eludible sota fiança.

Que el cas surti de l'Audiència Nacional i entri al Tribunal Suprem obre, per tant, la porta a revisar la presó del vicepresident i els consellers. Per tant, està previst que les defenses demanin una nova declaració de Junqueras, Turull, Rull, Romeva, Forn, Borràs i Bassa. Una nova declaració que vagi en la línia que segueixi una estratègia de defensa similar a la de Forcadell i els membres de la Mesa, i que permeti al magistrat Pablo Llarena aplicar una llibertat sota fiança de quantitats similars a les de la setmana passada. Forcadell va pagar 150.000 euros per sortir de la presó.

La mateixa Fiscalia reclamava en la querella que el Suprem agrupés les causes contra la presidenta del Parlament i la Mesa que s'estan investigant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Allà hi ha tres querelles sobre el que va permetre votar la mesa en el plens del Parlament sobre les lleis per tirar endavant el referèndum i les lleis previstes per fer-lo efectiu. 

El que instrueix l'Audiència Nacional sobre els consellers és idèntic al que investiga el Suprem. Per tant, és lògic que el magistrat reclami la causa.

El recurs de la defensa 

Divendres passat la defensa de Carme Forcadell i Anna Simó va presentar un recurs reclamant que s'agrupés en una la causa que ara està dividida entre el Suprem i l'Audiència Nacional. Però abans que l'estratègia de la defensa hagi donat els seus fruits, abans que Llarena hagi resolt aquest recurs, el mateix magistrat del Suprem reclamarà la causa.

El recurs de Forcadell i Simó parla de "fets idèntics que es troben sota la investigació de diferents organismes judicials" que genera indefensió als acusats. I sobretot en el cas de la Mesa i dels consellers, que si s'ha presentat en diferents institucions és per l'aforament d'una part dels acusats.