L'Audiència Nacional ha decidit obrir judici oral contra el president de l'entitat sobiranista Catalunya Acció, Santiago Espot, com a presumpte promotor de la xiulada a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei de futbol entre el FC Barcelona i l'Athletic de Bilbao al Camp Nou, l'any 2015.

El partit Vox va interposar una denúncia contra Espot i les organitzacions que van promoure la protesta del 30 de maig de 2015, i el jutjat central d'instrucció de l'Audiència Nacional ha emès una resolució en la qual considera que existeixen "prou mèrits per exigir responsabilitat criminal" al president de l'entitat, ha informat la formació en un comunicat aquest diumenge.

La Fiscalia considera que hi havia un "deliberat i ferm propòsit de menysprear el cap de l'Estat i l'himne", ja que el Rei Felip VI va assistir al partit celebrat a Barcelona, i que ambdós representen símbols per als sentiments nacionals espanyols.

La denúncia de Vox es va basar en els delictes d'ultratge a Espanya, contra l'ordre públic, provocació a l'odi per raó d'origen nacional, injúries a la Corona i delictes relatius als drets fonamentals i a les llibertats públiques, com el d'associació il·lícita.

El jutge d'instrucció va acordar arxivar en dues ocasions el procediment, per la qual cosa el Vox va recórrer a la sala penal, que ha acordat seguir endavant amb la causa.