La vicepresidenta del govern espanyol i ministra per a les Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, ha citat per carta els consellers autonòmics de Presidència a una reunió el dia 21 de desembre a Madrid per preparar la Conferència de Presidents, de la qual dependrà "en gran manera" el resultat de la trobada prevista pel gener entre Rajoy i els líders autonòmics, segons diu al missiva.

"En vista dels reptes comuns a què ens enfrontem, de la feina i la voluntat d'acord en què es desenvolupi aquest Comitè dependrà, en gran manera, el resultat i projecció futura de la Conferència de Presidents", exposa a la carta. Sáenz de Santamaría i els consellers de Presidència autonòmics treballaran junts en l'ordre del dia de la sisena Conferència de Presidents, prevista pel dia 17 de gener al Senat.

La conferència va ser anunciada per Rajoy en el seu discurs d'investidura, en el qual va assegurar que l'objectiu principal era posar les bases de com reformar el sistema de finançament autonòmic, màxima prioritat de les comunitats, però a aquest assumpte se'n sumaran d'altres. A la carta remesa per Vicepresidència s'assegura que l'objectiu de la Conferència és abordar "els assumptes de més rellevància" en l'inici de la legislatura, sense citar-ne expressament cap.

Sáenz de Santamaría ha explicat en els últims dies que el govern pretén dotar de "molt contingut" la Conferència de Presidents i que espera que hi vagin tots els presidents autonòmics, inclòs Puigdemont, que ja ha confirmat tanmateix que no ho farà. Tampoc hi assistirà el lehendakari, Iñigo Urkullu, que reivindica també la relació bilateral entre Euskadi i l'Executiu espanyol.