El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que l'1-O no passa per derrotar el PP sinó per "trencar Catalunya" i fer-ho de manera "unilateral". "No participarem en aquesta farsa; volen disfressar d'urnes un acte no democràtic, no té prou garanties democràtiques", ha assegurat en intervenir al teatre Blas Infante de Badalona aquest dissabte en un acte del PSC.

Sànchez, que ha apostat per vèncer Rajoy en unes eleccions, ha assegurat també que el seu partit "obligarà" Mariano Rajoy a dialogar amb Catalunya. "Estimar Catalunya no és dividir Catalunya; ni Catalunya és Puigdemont ni Espanya és Mariano Rajoy", ha afegit en referir-se a l'1-O com una jornada amb "urnes buides de legalitat democràtica".

Sánchez ha recordat a ERC i el PDeCAT que l'1-O no passa per "fer fora Rajoy" i els ha retret, així, que votessin en contra durant la seva investidura fallida l'any passat. "Que no enganyin els catalans", els ha recriminat. 

També Miquel Iceta, primer secretari del PSC, ha aprofitat per replicar la piulada del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb un nou enllaç per als locals de votació. "La convocatòria del referèndum es fa per Twitter", ha ironitzat assegurant que sense "paperetes i urnes" l'1-O no pot tirar endavant. 

"Alguns diran: si no ens ho deixen fer, declarem unilateralment la independència; és una barbaritat com una casa de pagès", ha advertit Iceta en alertar que això "posaria en perill" les institucions i l'autonomia de Catalunya. "Prou bogeria van fer el 6 i el 7 [de setembre] al Parlament com perquè ara triple salt mortal amb pirueta i tirabuixó i declaro la independència, i 'a tomar'", ha reblat Iceta. 

En aquest context també Iceta també ha llençat un advertiment als comuns per tal que no decideixin "acompanyar segons què". "Després aprofitaran el vostre esforç per dur-vos allà on no volem", ha advertit Iceta als d'Ada Colau i Xavier Domènech. 

'Para la libertad' i 'Mediterráneo' de Joan Manuel Serrat han sonat a l'acte dels socialistes, en un gest per reivindicar el cantautor. Serrat va defensar aquest divendres que l'1-O "no és transparent" i que no pot representar ningú.