El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha anat per feina des que ha agafat —altra vegada— les regnes dels socialistes espanyols i ha trucat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per traslladar-li que el PSOE hi serà en la defensa de la legalitat i la Constitució a Catalunya, mentre que es mantindrà ferm en contra d'un "referèndum il·legal".

Ha estat el nou secretari general del PSOE que ha telefonat al cap de l'Executiu, segons fonts socialistes, i tots dos han mantingut una conversa "fluïda i normal", tal i com han qualificat les dues parts.

Durant aquesta trucada, Sánchez ha insistit a Rajoy que el seu partit estarà en la defensa de la legalitat i de la Constitució i "contra qualsevol intent de trencar-la". Precisament per això, el líder socialista ha volgut deixar ben clara la seva oposició al referèndum il·legal que pretén dur a terme el Govern sobre la independència de Catalunya.

Bloc constitucionalista

Aquesta conversa té lloc després que el portaveu provisional del grup socialista al Congrés, José Luis Ábalos, reclamés a Rajoy que "faci seure" tots els partits constitucionalistes per "demostrar que hi ha un bloc constitucionalista" i una "àmplia" majoria parlamentària contrària a la celebració del referèndum d'independència a Catalunya.

El president espanyol ja havia avançat la seva intenció de mantenir aquesta xerrada, encara que el dilluns passat va comentar que no hauria volgut fer-ho abans per no molestar el dirigent socialista.

El secretari general del PSOE i el cap de l'executiu estatal han quedat de continuar parlant en pròximes dates sobre aquesta qüestió.

Reconstruir el partit

Sánchez no està disposat a donar suport a la convocatòria del referèndum, un cop recuperat el tron de Ferraz. La seva prioritat passa ara per la reconstrucció d'un partit trencat i ha fet dos moviments. Primer, negar l'entrada de barons a la seva executiva, i segon, prometre que hi haurà pau als governs autonòmics, si al seu torn li garanteixen un 39è congrés federal tranquil. Amb el repte de convèncer líders susanistes, com ara l'extremeny Guillermo Fernández Vara, o el de Castella-la Manxa Emiliano García Page, l'aposta per a Catalunya és el "diàleg sense menyspreu", i una reforma federal de la Constitució, però que "perfeccioni" el caràcter plurinacional de l'Estat. 

El fet és que la pacificació del mar socialista impedeix a Sánchez en el curt termini donar suport a la moció de censura dels podemites –que es debatrà els dies 13 i 14 de juny al Congrés–, i també de presentar-ne cap altra. És l'oferta que li va fer el líder de Podemos, Pablo Iglesias, en una trucada que van mantenir dilluns. Iglesias diu que el canal de comunicació es manté, però els seus afins diuen per darrere que "dubten" de Sánchez. La diputada socialista Margarita Robles, però, ja ha avisat que no votaran a favor de la proposta dels rivals.