El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, segueix la seva 'gira' per explicar el procés sobiranista arreu. Si dimarts viatjava al Regne Unit per fer una conferència al Parlament britànic, avui ho ha fet a Eslovènia. El conseller ha pronunciat una conferència a la Slovenian Society for International Relations de Ljubljana i ha aprofitat també per reunir-se amb els artífex polítics de la independència d'aquest país, l'any 1991. 

Romeva s'ha reunit, segons avança l'ARA, amb Milan Kučan, que va ser president del país durant la independència i fins al 2002; Dimitrij Rupel, que va ser el primer ministre en el primer govern sorgit de les primeres eleccions després de la separació i en va aconseguir el reconeixement internacional; Rajko Pirnat, el primer ministre de Justícia i d’administracions i un dels pares de la Constitució de la República d’Eslovènia, i Ivan Kristan, jutge del Tribunal Constitucional de Iugoslàvia del 1987 fins al 1991 i que va evitar que el Tribunal Constitucional iugoslau impedís la celebració del referèndum eslovè sobre la independència. La trobada ha estat conjunta amb els quatre polítics i s'ha fet de manera discreta. 

"Europa es juga la credibilitat a Catalunya

En la conferència a la Slovenian Society for International Relations, Romeva ha parlat sobre els reptes que afronta la Unió Europa, entre els quals ha destacat el procés polític català. “La qüestió catalana és també una qüestió europea” ha dit, i ha afegit que "Europa també es juga el seu futur i la seva credibilitat a Catalunya, perquè no pot permetre's tancar els ulls a la democràcia".​

En la conferència que duia per títol Building Europe by Democratic Processes (Construint Europa a través d'un procés democràtic), el conseller ha explicat també que "el projecte europeu s’enfronta a reptes molt importants que poden posar en risc la seva viabilitat, alguns d’ells són el resultat de la desafecció, com el Brèxit i l’augment de l’euroescepticisme". En aquest sentit ha assegurat que "el projecte europeu només serà viable si escolta els seus ciutadans".

Romeva també ha dit que “el full de ruta de Catalunya es fonamenta en tres elements: votar, urnes i democràcia” i ha conclòs que “la nostra demanda és justa, pacífica, democràtica i basada en el respecte de l’opinió dels ciutadans”.  

La Slovenian Society for International Relations és una associació que va ser fundada el 1991 amb l’objectiu de participar en els esforços per al reconeixement internacional de la independència d’Eslovènia. En l’acte també hi ha intervingut el president de la Slovenian Society for International Relations, Bojan Grobovsek, i de l’eurodiputat del partit Els Verds, exministre d’Afers Exteriors d’Eslovènia, i assessor del president de la República d’Eslovènia, Ivo Vajgl.