La decisió de viatjar des de Barcelona a Madrid en AVE i no en avió ha provocat aquest dilluns si no un conflicte, sí una bona esgarrinxada diplomàtica entre el govern espanyol i els congressistes nord-americans Dana Rohrabacher i Brian Higgins, que aquest cap de setmana s’havien reunit a Barcelona, entre d'altres, amb el president, Carles Puigdemont, per parlar del procés.

Els congressistes van tancar la seva visita a la capital catalana diumenge al vespre amb una reunió amb el president i el conseller, Raül Romeva, al Saló Montserrat del Palau de la Generalitat, i tot seguit amb un sopar a la Casa dels Canonges, en el qual va estar present també el vicepresident, Oriol Junqueras, i el secretari de Govern, Joan Vidal.

El sopar, previst per a les vuit, va començar amb una mica de retard. Lasanya de verdures, peix i poma al forn, acompanyat amb vins catalans. Va acabar cap a quarts de dotze. "Un sopar institucional, cordial i agradable", segons les fonts consultades. De fet, la cita va resultar tan institucional que l'arribada dels congressistes va ser rebuda amb la interpretació de l'himne nord-americà al carilló del Palau.

Aquest dilluns els congressistes tenien programat sortir a les 5:50 cap a l’aeroport, per arribar mitja hora més tard al Prat i poder agafar el vol de les 7:20 a Madrid. Una furgoneta estava prevista a l’hotel per acompanyar-los.

Però no ha estat així. En el darrer moment, han decidit que no volien anar amb avió sinó amb AVE. De sobte l’agenda s’ha complicat. Tant, que no han pogut arribar a la reunió que tenien a la Moncloa a les 9:30 amb diferents alts càrrecs, entre els quals les diplomàtiques Cristina Ysasi i María Bassols, encarregades pel Ministeri d’Exteriors de desactivar l’acció internacional del Govern a favor del procés. Tampoc han pogut celebrar la reunió amb el secretari d’Estat d’Interior, José Antonio Nieto, programada per a les 11:30.

Les raons de tot plegat, però, no han acabat de quedar clares. Europa Press, citant fonts del Ministeri d’Exteriors, han assegurat que “els polítics estatunidencs van rebutjar viatjar en avió a Madrid per complir amb l’agenda que prèviament havien pactat”. El diari El País, citant el Ministeri de l’Interior, afegeix que “la delegació nord-americana havia trucat a darrera hora per anul·lar-ho amb l’argument que la nit anterior havien anat a dormir molt tard”.

Més enllà de les raons que hagin provocat el gir de l'agenda, el resultat és que el retard dels congressistes s'ha interpretat com una plantada per part del govern espanyol que, al seu torn ha replicat substituint la cita amb el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, per una trobada amb un subaltern. A Exteriors tampoc amagaven que no hi havia especial interès a reunir-se amb uns congressistes que s'havien reunit prèviament amb Puigdemont.