Convençut que el referèndum de l'1-O "s'acabarà assemblant al 9-N en l'operativa amb la diferència del nivell de confrontació", tot i que està "predisposat" a anar a votar; el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ho ha volgut deixar ben clar a El Món a RAC1: "El dia 2 d'octubre haurem de continuar defensant el referèndum i que volem votar". 

Ho ha dit així perquè, a parer seu: "El 2-O haurem de gestionar l'escenari que s'ha creat i continuar treballant per generar un escenari de solució" i també perquè encara no té clar què passarà l'1-O, ja que ha assegurat: "Estem massa acostumats a actuar sobre declaracions i no sobre fets".

Sigui com sigui, Domènech ha assenyalat que "el dia 2 és important perquè passi el que passi s'ha de poder actuar en favor del dret a decidir" i ha augurat: "El dia després del referèndum estarem esperant que el dia 1 hagi pogut ajudar a l'acumulació de forces que necessitem per desbloquejar l'escenari".

Justament per això, el líder de Catalunya en Comú ha posat damunt la taula que el 2-O "no s'haurà de parlar només per una part del país, sinó a la majoria", així com que s'haurà de construir entre tots.

Estat esgotat

Dins de Catalunya en Comú ja saben que hi haurà gent que hi participarà i d'altra que no —tot tenint clar que "a Catalunya, l'estat de les autonomies està esgotat—, motiu pel qual ha volgut recordar: "Som l'únic espai polític que expressa diferents posicions, que és gairebé tan plural com el país". "El full de ruta, però —ha insistit—, no és el nostre perquè —ha subratllat— els tempos no són els que nosaltres considerem per madurar la proposta". 

De fet, en aquest sentit ha deixat anar: "Els que es van presentar el 27-S dient que allò era un plebiscit o que seríem independents en 18 mesos no érem nosaltres", però ha reiterat que ells defensen el referèndum igual que la societat catalana ha apostat per celebrar-lo.

Precisament per tot això, Domènech ha insistit que la responsabilitat del seu partit és amb el dret a decidir, tot i que ha posat de manifest: "Mai no he tingut cap problema a anar a la presó", així com: "No tinc malsons a la nit", bàsicament perquè, segons ha assegurat: "No mesurem en termes de possible èxit electoral, estem expressant una pluralitat".