El conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha explicat avui al Parlament de Finlàndia el full de ruta sobiranista que impulsa el Govern català, després de ser convidat per l'intergrup d'amistat amb Catalunya creat en aquesta Cambra.

La compareixença de Romeva ha tingut lloc aquest matí a Hèlsinki a la seu del legislatiu de Finlàndia, i hi han assistit diputats de diverses formacions polítiques finlandeses, així com periodistes dels mitjans de comunicació d'aquell país. Segons ha indicat la Generalitat en un comunicat, el conseller Romeva ha explicat el procés sobiranista català, així com el full de ruta que impulsa el Govern.

Romeva, que estava acompanyat pel secretari general del Diplocat, Albert Royo, ha parlat sobre la política exterior del govern de la Generalitat, i sobre el full de ruta que impulsa en què figura un referèndum d'autodeterminació vinculant. També s'ha referit a la negativa del govern espanyol a negociar la convocatòria del referèndum dins de la legalitat espanyola, i a la seva aposta per "la judicialització" del conflicte.

"El referèndum s'ha de celebrar"

El conseller d'Afers Exteriors ha expressat la seva coincidència amb els principis que guien la Constitució finlandesa, i ha apuntat que Catalunya necessita disposar de "sobirania completa" per poder complir "els seus reptes nacionals i internacionals", cosa que equival, ha destacat, "a fer un pas endavant com a nació lliure entre les altres nacions del món".

Sobre la judicialització de la política, Romeva ha advertit que "els tribunals de justícia mai no poden substituir el diàleg" i s'ha mostrat partidari de negociar "sobre tot menys una qüestió, perquè el referèndum s'ha de celebrar". Aquesta tarda Romeva té previst pronunciar una conferència al think tank Magma, segons ha precisat la Generalitat, així com fer entrevistes a la televisió pública YLE i al principal diari del país, Helsingin Sanomat