La presumpta Operació Catalunya per desacreditar els polítics independentistes ha retornat la política espanyola als anys 80 de la guerra bruta de l'Estat, amb el símil fet per la senadora d'ERC, Mirella Cortés, en la pregunta al president espanyol, Mariano Rajoy, durant la sessió de control al Senat. "Fabricar informes, comprar periodistes, invertir recursos de fons reservats... És l'Operació Catalunya un nou GAL sense violència física?" demanava Cortés, entre crits de la bancada del Partit Popular. "És vostè el senyor X de l'Operació?", reblava sobre l'hipotètic cervell de la trama. 

Rajoy s'ha plantat aleshores, visiblement molest. "La felicito pel to tant constructiu emprat en aquesta cambra", ha dit, tot exigint als independentistes d'ERC i PDeCAT que deixessin "d'inventar operacions". "La darrera que hem conegut és l'Operació Pastanaga. Això vol dir que si jo vull plantejar alguna cosa al president de la Generalitat, vostès no li’n donaran suport perquè no és el que volen. Això sí és diàleg. Miri, li donaré un consell, aprofiti la seva imaginació per a altres qüestions, perquè li ho agrairà el comú dels mortals", ha sentenciat Rajoy.

El to ha anat creixent conforme avançava la pregunta d'ERC, passant de la ironia a la duresa dialectal. A la demanda de Cortés sobre si Moncloa coneixia l'Operació Catalunya, el gallec s'havia tornat que l'acció única que el seu govern hauria conegut era l'econòmica. "L'operació per superar la major crisi econòmica en dècades. Les accions del meu govern van ser molt positives per a Catalunya, que va tornar al creixement i la recaptació" ha dit. El president espanyol ha afegit les ajudes del FLA. "Vam aportar 63000 milions d'euros pel pagament de proveïdors, allò sí que va ser una gran operació perquè es va evitar la fallida, i no van tancar empreses", deia.

La republicana s'havia indignat, perquè "demanava naps" i Rajoy "contestava cols". Tot seguit, ha mirat de refrescar els esdeveniments coneguts per la premsa. Primer, ha reproduït fragments de les escoltes de l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, conspirant presumptament al despatx de l'excap d'Antifrau, Daniel De Alfonso. Segon, ha llegit missatges del cap de Gabinet de la presidència, Jorge Moragas, a l'exnòvia de Jordi Pujol Jr. El riure que se li ha escapat a Cortés ha trencat la solemnitat del moment, quan ha llegit "Besote", al text.

La senadora d'ERC s'ha refet i ha seguit amb el tercer punt, fent un repàs per les empreses d'espionatge participants a la trama. Quart, ha recordat el blanqueig presumpte d'Eugenio Pino "per blanquejar informació amb l'UDEF", com explicava. Cinquè, ha denunciat l'ús presumpte de fons per pagar "informació falsa" contra l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias. Sisè, ha recordat les revelacions del comissari Villarejo: "Us fotrem per ordres del ministre", citava "La llista és inacabable", denunciava Cortés.

La "radicalitat" de Santamaría

El senador del PDeCAT, Josep Lluis Cleries, ha pres el relleu, quan li ha preguntat a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre quin criteri seguia Moncloa per triar els interlocutors a Catalunya. "És un dret fonamental, què li preocupa? Que dialoguem, que no ho fem, o l’exclusivitat? Ho fem amb el criteri de la pluralitat" ha dit Santamaría sobre les seves trobades amb ajuntaments, les entitats econòmiques, o associatives "centenàries, que també formen part de la societat catalana", afirmava.

Cleries s'ha tornat amb l'argument que el govern de Junts pel Sí era el legítim, i que el PP sols compta amb una alcaldia, de les 948 que hi ha al territori català. "Està vostè molt radical, senyora Santamaría. No han oferit res, però no volen oferir res. Molt de postureo pero no donen data a la reunió amb el president Carles Puigdemont. No tenen res interessant per als set milions de catalans", s'ha tornat el senador. També ha afegit que un 80% dels seus ciutadans demanaven un referèndum, però no eren escoltats.

El darrer retret entre el representants del PDeCAT i la número dos de l'Executiu central ha vingut pel sentit de la propietat, quant a la representació de Catalunya. "És més que la Generalitat, vostè té una visió patrimonialista. Això és com si jo dic que el govern de l'Estat és tota Espanya", l'ha increpat Santamaría. La fiblada ha vingut més tard, retraient que es pactés amb els 10 diputats de la CUP, "extremistes", en comptes que els 11 dels populars. "Vostè vol una Catalunya súbdita, nosaltres lliure", ha estat el punt álgid del discurs de Cleries.