El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha desatés les peticions del president, Carles Puigdemont, i iniciarà els tràmits de l'article 155 de la Constitució aquest dissabte, motiu pel qual ha convocat un Consell de Ministres extraordinari. Puigdemont ha advertit el cap de l'executiu estatal que si fa ús de la norma suprema, el Parlament votarà la independència que no va votar el 10 d'octubre.

El comunicat del govern espanyol assegura haver "constatat [...] la negativa del president de la Generalitat a atendre el requeriment que li va ser remès el passat 11 d'octubre", on s'emplaçava el Govern a "restituir l'ordre constitucional alterat".

Ara bé, davant la carta de Puigdemont, consideren que han de tirar pel dret i ha advertit el president que "el govern d'Espanya continuarà amb els tràmits previstos" a la Constitució. Precisament per això, dissabte decidiran al Consell de Ministres extraordinari quin és el procediment que seguiran per aplicar el 155, segons ells per "protegir l'interès general dels espanyols [...] i restaurar l'ordre constitucional".

 

Agraïments i retrets

Després de tornar a amenaçar el Govern, Rajoy agraeix "el suport de les diferents formacions polítiques amb què està tancant en aquests moments una resposta majoritària", és a dir, al PSOE i Cs, que estan mostrant des de fa setmanes un suport incondicional al govern del PP.

Ara bé, també "denuncia l'actitud mantinguda pels responsables de la Generalitat de buscar, deliberadament i sistemàtica, l'enfrontament institucional malgrat del greu dany que s'està causant a la convivència i l'estructura econòmica de Catalunya".

Per tot plegat, la carta posa de relleu que el govern estatal "posarà tots els mitjans al seu abast per restaurar com abans millor la legalitat i l'ordre constitucional, recuperar la convivència pacífica entre ciutadans i frenar el deteriorament econòmic que la inseguretat jurídica està causant a Catalunya".