El president espanyol, Mariano Rajoy, ha elevat el to en relació amb el conflicte sobiranista, un cop coneguts els canvis produïts en el Govern durant les darreres hores. Rajoy ha aprofitat un acte de presentació del nou pla de carreteres a la Moncloa, on era acompanyat de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, per a contraposar la inversió milionària amb "allò que està passant" a la Generalitat. "El que estem fent avui contrasta amb el que passa a Catalunya. Avui es purguen els dubtosos, triomfant el radicalisme", ha sentenciat rodejat d'un elenc d'empresaris, com atribuint els canvis a la CUP.

"És una deriva autoritària que trenca les lleis i les normes que ens hem donat entre tots. Després de pressionar alcaldes i funcionaris, ara ho fa amb el seu propi partit", ha dit al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en referència al PDeCAT. "És un trencament de l'interès general. Si això fan amb ells, què no faran amb els altres?" ha afegit en al·lusió als consellers que han deixat l'executiu català. Finalment, ha assegurat que els polítics catalans estaven "abstrets en les seves pròpies picabaralles", com insinuant que era una diferència amb el seu govern.

Les paraules han afagat desprevinguts a alguns assistents perquè no s'esperava que un acte de Foment, on també hi havia el ministre Íñigo de la Serna i el portaveu espanyol Íñigo Méndez de Vigo, Rajoy elevés el to fent seus els adjectius emprats per la premsa madrilenya. Així i tot, ha recordat que l'executiu central "serà on ha de ser", és a dir, al costat de la Constitució i garantir el seu compliment a través de la Fiscalia, el Tribunal Constitucional i el Tribunal de Comptes, mesures que s'han deixat veure en les darreres setmanes per evitar el referèndum. 

El portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha afegit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que les dimissions al Govern eren símptoma d'un "agreujament" intern de la crisi que estaria passant. És a dir, que mantenen la teoría de Santamaría al llarg d'aquesta setmana sobre que l'executiu català "s'estimbarà" a causa de les friccions internes. Fonts de la Moncloa es reiteren en el mateix sentit i no consideren que la Generalitat surti reforçada amb un executiu més fidel, sinó que la situació ha esdevingut en un "salvi's qui pugui".

Les mateixes fonts lloen la relació que mantenia l'exconsellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, amb el ministre d'Educació, De Vigo. També lamenten que deixi el Govern el d'Interior, Jordi Jané, qui va passar pel Congrés com a diputat fa uns anys. "Deia coses raonables, era un polític molt vàlid", afirmen a la Moncloa. En aquest sentit, pensen que els qui s'han quedat i les noves incorporacions són "més radicals" i "amb menys experiència". "Preocupa la deriva unilateral cada cop més estreta que tot plegat està prenent", conclouen. 

Tampoc esperen que canviï la tònica del govern sobre "saltar-se" les resolucions judicials adreçades a aturar el referèndum. Preguntat per El Nacional al respecte, De Vigo ha dit que "ja ho vénen fent amb el Consell de Garanties Estatutàries, o amb l'Estatut". En el primer cas parla del dictamen contrari a la reforma de la llei Parlament per aprovar lleis exprés. En el darrer cas al·ludeix a la llei marc autonòmica, que l'executiu central creu està sent vulnerada amb la legislació que ha d'emparar l'1 d'octubre –presentada, però que encara no s'ha aprovat–.

També diuen estar a l'espera de la compra d'urnes per actuar via Tribunal Constitucional o Fiscalia. "Tot això és com quan veus un amic endinsar-se al desert sense cantimplora. L'únic que podem fer és avisarlo", resumeixen al respecte.