El PP va sorprendre a la campanya de les eleccions catalanes del 27-S amb un vídeo final en què es podia veure Mariano Rajoy, el president del govern central i del partit, i altres destacats dirigents, entre els quals la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, o la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, parlant en català. "Perquè units guanyem", afirmaven. Aquest dimarts, en l'acte sobre infraestructures al Palau de Congressos de Catalunya, el català ha brillat per la seva absència.

Si la "Jornada sobre infrestructuras. Conectados al futuro" pretenia ser un gest d'acostament -o fins i tot, de seducció- de l'empresariat català, molest amb els incompliments reiterats pel que fa a les inversions de l'Estat, l'ús de la llengua i els símbols del país han estat descartats de ple.

Rajoy no ha fet servir el català al seu parlament, llevat d'usar la denominació "Rodalies" -com correspon- en referir-se a la xarxa ferroviària de l'entorn de Barcelona. El català tampoc ha estat present en el vídeo que ha introduït l'acte, i en el qual es parlava d'una "aposta decidida per Rodalies" i "l'enfortiment dels ports" o es lloava l'aeroport del Prat com a "capdavanter a la UE".

Pel que fa als símbols presents a l'escenari, l'organització va optar perquè no hi hagués cap bandera, ni l'espanyola ni la catalana. Sí que n'hi havia, en canvi, diumenge passat a la clausura del congrés del PP de Catalunya, a càrrec també del mateix Rajoy. L'únic símbol, estatal, present a l'escenari van ser sengles escuts d'Espanya, ubicats un al faristol que va fer servir Rajoy i l'altre en un plafó a l'esquerra de l'escenari.