El president, Carles Puigdemont, no accepta que hagi estat cessat, de fet, reivindica des de Brussel·les el Govern legítim. Per tant, tampoc accepta la condició d'expresident ni el sou que això comporta. Aquesta és la resposta del president al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que aquest dimarts l'advertia que disposa de deu dies per acatar l'article 155 si no vol perdre la pensió d'expresident.

Els expresidents de la Generalitat tenen dret al 80% del sou durant la meitat del temps que han ocupat el càrrec i durant un mínim de 4 anys. És a dir, que Puigdemont, que va encapçalar el consell executiu 22 mesos, podria rebre la pensió d'expresident durant els propers 4 anys. Posteriorment, a partir dels 65 anys, tenen dret a cobrar una pensió vitalícia equivalent al 60% del sou.

Per contra, el president, que durant la legislatura havia renunciat a la seva retribució com a diputat al Parlament, sí que es donarà d'alta per cobrar el sou base dels parlamentaris que li correspon durant els mesos que transcorrin fins a la constitució de la propera legislatura.

El mateix faran els consellers Jordi Turull i Josep Rull, cap dels dos rebran cap mena de retribució com a exconseller i, atès que van conservar l'escó tot i entrar al Govern, sí que s'acolliran al dret dels diputats a cobrar el sou base fins a la constitució de la nova Cambra.

En el cas del vicepresident, Oriol Junqueras, i la resta de consellers, la major part dels quals van renunciar a l'escó quan van assumir els seus departaments, sí que haurien decidit acollir-se a la pensió que els correspon i així ho hauria traslladat el Departament d'Economia al Ministeri d'Hisenda.

La renúncia del president al sou no comportarà, però, la pèrdua del dret a disposar, en el moment en què hi hagi un relleu formal al capdavant del Govern, d'un despatx i del reconeixement institucional que el Parlament atorga als expresidents de la Generalitat.