L'aplicació de l'article 155 està servint al govern espanyol per fer i desfer a les conselleries de la Generalitat intervinguda. El ministre Íñigo Méndez de Vigo va ordenar aquest dimarts, amb els poders de conseller de Cultura, el retorn de les obres del Monestir de Sixena a l'Aragó. Això ha fet despertar les demandes d'un altre històric litigi: els papers de Salamanca.

L'associació 'Salvar el Archivo de Salamanca' ha vist en la suspensió de l'autonomia catalana una oportunitat per tornar a reivindicar el retorn dels documents que té la Generalitat. La demanda, però, no acaba aquí, sinó que l'entitat ha engegat una campanya sota el lema "Puigdemont, a la presó. Els documents, a Salamanca".

A través de la seva web i de les xarxes socials, reclamen donacions econòmiques per aconseguir els documents i, de passada, demanen presó pel president català Carles Puigdemont.

Abans del 21-D

A banda de la recollida de fons, el president de l'associació, Policarpo Sánchez, enviarà aquest divendres una carta a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, reclamant el retorn de 400.000 documents de l'arxiu que la Generalitat té "il·legalment en el seu poder".

Reclama que els papers es retornin en menys d'un mes a Salamanca i marca com a data límit el 21 de desembre, dia en què se celebren eleccions a Catalunya i, per tant, s'hauria d'aixecar el 155 per deixar pas a la formació d'un nou govern. 

Entre el 2006 i el 2014, es van enviar més d'un milió de documents a Catalunya. Sánchez, però, sosté que va haver-hi errors en l'enviament i que, d'aquests documents, 400.000 no són de famílies catalanes i no poden ser entregats "a qui mai han estat els seus propietaris".

papers salamanca - acn

L'arribada de part dels papers a l'Ajuntament de Sant Cugat / Foto: ACN

El ministeri també va demanar-ho

Tenint en compte els antecedents, aquells que demanen el retorn dels papers tenen punts per aconseguir-ho. Des del 2015, el govern espanyol reclama que es retornin a l’Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca els documents i fons bibliogràfics que no s’hagin pogut restituir als seus propietaris.

Concretament, aquesta demanda va estar liderada pel ministeri d’Educació, Cultura i Esports, dirigit ara per Méndez de Vigo, juntament amb el suport de l’alcalde de Salamanca, Alfonso Fernández Mañueco, i els senadors de la província. Demanaven que el Govern català complís la llei i acatés la sentència del Tribunal Constitucional que demanava tornar els documents de persones a qui no s'ha pogut localitzar o que no tenen descendents coneguts.

Ara, que qui té poder per decidir a la Generalitat és aquell mateix govern espanyol que reclamava els papers, queda per veure quin recorregut tindrà la petició de l'associació 'Salvar el Archivo de Salamanca' a la vicepresidenta espanyola.