El president, Carles Puigdemont, ha decidit finalment fer marxa enrere amb la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions anticipades davant la negativa del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy a aturar les mesures de l'article 155 de la Constitució per intervenir l'autogovern de Catalunya. "Correspon al Parlament procedir amb allò que la majoria parlamentaria determini en relació a les conseqüències de l'aplicació contra Catalunya de l'article 155", ha assegurat en referència implícita a la declaració d'independència.

Puigdemont ha fet aquest anunci des de la galeria gòtica del palau de la Generalitat en una compareixença que ha començat assegurant que com a president tenia la responsabilitat d'esgotar totes les vies per trobar una solució dialogada i pactada en un conflicte que és polític i de naturalesa democràtica.

"Ningú podrà retreure, ningú no té dret a retreure a la part catalana falta de voluntat de diàleg i de fer política, ningú no podrà dir que no he estat disposat a sacrificis per donar totes les possibilitats al diàleg. Ningú", ha assegurat.

El president ha comparegut cinc hores després de l'hora inicialment prevista, després que la negativa de Rajoy a desactivar l'article 155, l'ha portat a fer-se enrere en la voluntat inicial de convocar eleccions.

"Saben que he estat disposat a convocar aquestes eleccions sempre i quan es donessin unes garanties d'absoluta normalitat. No hi ha cap d'aquestes garanties que justifiquin avui la convocatòria d'eleccions al Parlament", ha assegurat.

Tan bon punt el president ha anunciat que no es dissolia el Parlament des de la galeria gòtica s'han sentit els crits d'alegria dels joves concentrats a la plaça de Sant Jaume.

Des de la primera fila, seguia la intervenció els consellers de Presidència, Jordi Turull, Interior, Joaquim Forn, i Territori, Josep Rull. Tots amb posat molt seriós.

El president ha assegurat que el seu deure era intentar-ho per evitar l'impacte sobre les institucions catalans de l'article 155 tal i com es va aprovar al consell de ministres. Ha assegurat que es tracta d'una aplicació "fora de la llei, abusiva i injusta, que buscar erradicar no només l'independentisme sinó tota la tradició del catalanisme que ens ha portat fins aquí".

Estat venjatiu

"No accepto aquestes mesures, per injustes i perquè amaguen, gairebé sense dissimular la intenció venjativa d'un Estat que es va veure derrotat el dia d'1 d'octubre", ha reblat.

Puigdemont ha denunciat que l'Estat tampoc té la intenció d'aturar la repressió, ni d'assegurar unes condicions d'absència de violència perquè es poguessin celebrar unes possibles eleccions, tot i que ha intentat aconseguir aquestes garanties.

Ha assegurat que havia obrat d'acord amb la seva responsabilitat i amb el sentiment de diferents opcions que ho han plantejat. "Però això no ha tingut, una vegada més, una resposta responsable per part del PP que ha aprofitat aquesta opció per afegir tensió en un moment en què cal distensió i diàleg", ha retret.

El president ha lamentat que els fets demostren que la responsabilitat només se'ls exigeix -i pressiona- a uns, mentre els altres se'ls permet la seva absoluta irresponsabilitat. "És la lògica d'una política feta en base a la lògica del a por ellos, en comptes d'una basada amb con ellos", ha lamentat.

Crida a la serenitat

El president no ha amagat la dificultat dels moment i ha fet una crida a la serenitat. "La societat catalana, mobilitzada, ens ha dut fins aquí a base de participació, compromís i serenitat, també de responsabilitat. He intentat tenir aquest mateix compromís i serenitat. Cadascú la seva responsabilitat, la meva, com a president era esgotar fins el final totes les opcions que jo tenia", ha assegurat després de reiterar que en tot moment ha militat en la pau i el civisme.

"Cal que aquestes hores que se'ns presenten, el compromís amb la pau i el civisme es mantingui més tens que mai. Només d'aquesta manera podrem acabar guanyant", ha assegurat.