Què faran els Mossos en cas que l’Estat els insti a actuar contra el referèndum? L’Estat podria intervenir-los, recuperar el comandament, atès que és una funció delegada la que fan?
Se’m faria difícil de pensar que algú volgués alterar també el bon funcionament d'un cos que precisament ha demostrat el seu bon funcionament aquests dies. No seria justificable. Si haguéssim estat negligents com a administració en la gestió d’aquest àmbit de responsabilitat, podria haver-hi una base legal perquè un govern pugui prendre aquestes competències temporalment. Però com que justament crec que entre tots hem demostrat que som perfectament capaços de gestionar amb solvència aquesta competència, no hi ha base perquè pugui produir-se això. Ara: només l'Estat pot saber què està disposat a fer. Van dir que estaven disposats a tot, i quan l’Estat espanyol diu tot, es refereix a tot. Aleshores són ells els que han d’explicar què vol dir aquest "tot".

Carles Puigdemont - SergiAlcazar

Deixin de posar la grapa sobre la nostra policia! No la volem dirigida políticament per ningú

Per això l'hi pregunto: quina seria la resposta dels Mossos si l’Estat els instés a actuar contra les decisions del Govern de la Generalitat?
Els Mossos són la policia de la Generalitat de Catalunya i no tenen res a veure amb l’organització del referèndum, ni directament ni indirectament. Jo espero que ningú no pugui alterar aquesta normalitat que tan bons resultats ens ha donat en la política de seguretat d’aquest país. Els Mossos d’Esquadra són peça fonamental per garantir les nostres llibertats. No hi ha cap raó de politiqueria que justifiqués que aquesta normalitat s’alterés. Els ciutadans, no els del sí, tots, ja no ho acceptarien. Un ciutadà del sí o del no el que vol és viure en pau, i vol una policia que funcioni, no que estigui comandada per raons polítiques. I que ara, de cop i volta, li traiem les competències a un govern que les gestiona adequadament i amb cura i les posem en mans d’un altre govern només per una raó de prevenció política... això on s’és vist? Els Mossos d’Esquadra han de concretar la seva feina en l’àmbit de la seguretat pública. I punt. I fora de la política. Ens hem fet un fart de dir-ho: deixin de posar la grapa política sobre la nostra policia! És una policia professional, moderna, democràtica i transparent. Que continuï sent així. No la volem dirigida políticament per ningú.

Recomanaria màxima serenitat l'1-O, perquè si no algú pot cometre errors de conseqüències llargues en el temps

S’imagina algun cos policial retirant les urnes dels col·legis electorals?
No. Primer, perquè no és possible. La capil·laritat de les urnes, com en totes les eleccions, és tan alta que fa impracticable una operació d’aquesta envergadura. Però segon, perquè l’Estat espanyol ho deu veure de la mateixa manera: és una imatge dolenta per a tothom, que no atura tampoc el desig de votar, que no soluciona res. Exactament, quants independentistes deixarà d’haver-hi pel fet que es retirin les urnes? Més aviat jo diria que creixeran. Per tant, tampoc no soluciona res. Si el que volen és acabar amb el desig d’independència d’una part important del poble de Catalunya, aquest segur que no és el camí. Més enllà d’una fotografia molt desagradable, quins són els efectes d’una acció d’aquestes característiques? Pensem en l’endemà. En la gestió de l’endemà. L’endemà què farem? Què fem? Perquè allò no haurà aturat cap ni un dels independentistes, potser n’haurà afegit algun més. No és una solució intel·ligent, encara que potser a alguns que tenen la víscera molt sensible això els pugui satisfer temporalment. Jo el que recomanaria és que en una situació d’aquesta envergadura hi hagi màxima serenitat, perquè si no algú pot cometre errors de conseqüències llargues en el temps.