El president Carles Puigdemont ha aprofitat la seva intervenció en la inauguració del Mobile World Congress, per a advertir davant del rei Felip VI que "no hem de resignar-nos a les fatalitats ni al determinisme del no hi ha res a fer". De la seva banda, el monarca ha insistit, en català, que el camí per "garantir la prosperitat de tots és treballar junts per tenir sempre com a fita el bé comú".

Tot just dues lleus referència de ressons polítics en un fred intercanvi de discursos, on tant el president com el monarca han evitat que sorgissin explícitament les tensions institucionals de les darreres setmanes.

Felip VI ha viatjat a Barcelona per primer cop des de la investidura de Carles Puigdemont, després que va negar-se a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè l'informés, com és habitual, de la designació del nou president, i després que evités agrair a Artur Mas els serveis prestats en el decret de cessament com a president.

Forcadell i Romeva

Puigdemont ha rebut el monarca a les portes del Liceu on s'han saludat igual com la presidenta del Parlament, l'alcaldessa Ada Colau, la delegada del Govern espanyol, Maria de los Llanos de Luna i el ministre d'Indústria, José Manuel Soria. Al vestíbul Felip VI ha saludat el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, -suspès pel Tribunal Constitucional- que junt amb el conseller d'Empresa, Jordi Baiget, hi han acudit en representació del Govern.

El president, en un breu parlament, ha evocat les dificultats que al llarg de la seva història ha hagut de superar el Liceu -lloc on se celebrava el sopar d'inauguració del congrés- amb proves molt dures de les quals ha sortit renovat i reforçat. “Ens ensenya que malgrat les dificultats de tots tipus -socials, econòmiques, polítiques... o de mobilitat- no hem de resignar-nos a les fatalitats ni al determinisme del no hi ha res a fer'", ha reblat.

Treballar junts

Per la seva banda, Felip VI ha començat la seva intervenció donant la benvinguda a una cita que ha de servir per "promoure la prosperitat de tots". Ha subratllat que el congrés és resultat de la suma d'esforços i voluntats entre les administracions implicades. "Aquest és el camí per garantir la prosperitat de tots, treballar junts per tenir sempre com a fita el bé comú", ha reblat, per posar tot seguit com a exemple el Mobile World Congress.

Ha obert els parlaments l'alcaldessa Ada Colau que, en anglès, ha cridat a posar la tecnologia al servei de la gent per fer que el futur sigui millor, i s'ha referit a la problemàtica amb el servei del Metro.

L'acte s'ha desenvolupat amb una certa tensió i fredor més pel que no es deia que no pas pel que es deia. En aquest sentit, ha destacat especialment el llarg i accentuat agraïment que el ministre Soria ha volgut dedicar al monarca per la seva presència. Soria s'ha referit a Puigdemont com a "senyor president", malgrat que fins i tot el director general del GSMA, Mats Grandyd, l'ha tractat d'"honorable".