La pressió de l'executiu espanyol i la seva disposició a fer el que calgui per aturar el procés comença a articular un discurs inquietant, a parer del president, Carles Puigdemont. "Què vol dir que està disposat a tot? Perquè tot és tot. Està disposat el Govern espanyol a usar la força contra Catalunya?", ha preguntat el president.

"Ja n'hi ha prou de jugar amb aquesta ambigüitat, de flirtejar amb els confins, les costures, del sistema democràtic!", ha reclamat després d'assegurar que quan s'escolta aquestes declaracions i es repassa la tradició espanyola és quan apareix la inquietud.

Puigdemont ha fet aquesta referència a preguntes del president del grup de JxSí, Jordi Turull, que ha advertit que aquestes declaracions apunten la disposició de l'Estat a usar la força i a crear un ambient propici titllant de "colpistes" els impulsors del procés. "Els que no paren de colpejar la democràcia tenen la gosadia de dir que som colpistes els que volem posar les urnes", ha advertit tot demanant al president si aquesta pressió fa dissuadir el Govern de la voluntat de convocar el referèndum.

"Ens anima!"

"No. De fet, ens anima. Veient el panorama fins i tot els que no són partidaris de la independència tenen ganes de superar l'Estat espanyol", ha replicat el president, que ha recordat les declaracions del jutge Elpidio Silva i del periodista Ernesto Ekaizer a la comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya que treballa al Parlament.

Davant les protestes i les ironies que la seva intervenció ha provocat als escons de PP i Ciutadans, Puigdemont ha reblat: "Nosaltres votarem i decidirem i aquell dia si volen, poden continuar rient, però aquell dia qui riurà de felicitat i esperança serà el poble de Catalunya que haurà pogut decidir el seu futur lliurement i pacíficament".

En aquest sentit, ha emplaçat "tothom que se senti demòcrata" encara que no sigui independentista a distingir entre el camp de la democràcia i el de la no democràcia.

Preludi del totalitarisme

També la CUP ha interrogat sobre les amenaces de l'Estat durant la sessió de control al Govern. I en particular sobre els atacs que l'executiu espanyol dirigeix als cupaires. La diputada Gabriela Serra ha advertit que "la barra lliure de l'estigmatització, criminalització, satanització forma part de qualsevol manual discursiu de contrapropaganda per reprimir els espais polítics dissidents, però també són auguris persecutoris". "Sabem molt bé com començar però no com acaba", ha advertit demanant que no es banalitzi les amenaces i acusacions perquè això pot equivaldre a banalitzar el mal "i aleshores tot valdrà".

El president ha admès que la "criminalització de l'adversari és el preludi del totalitarisme" i que "farien bé els demòcrates de tots els costats de començar-se a preocupar".

Puigdemont ha negat que el seu Govern sigui presoner de la CUP com demostra el fet que malgrat que dia rere dia els han demanat "en estèreo" que posin data i pregunta al referèndum, l'executiu encara no ho ha fet i han seguit el seu programa. "El Govern té el seu programa aprovat per aquest Parlament i el compleix peti qui peti, es posi nerviós qui es posi nerviós, d'un costat o d'un altre", ha reblat.