L'estratègia de discreció que està blindant l'agenda del viatge oficial del president, Carles Puigdemont, als Estats Units sembla que dona resultats. El president ha mantingut aquest dimarts a Washington tres reunions amb membres de la Cambra de representants, dos republicans i un demòcrata -aquest darrer, el cap de la minoria demòcrata al comitè d'afers estrangers-, amb els quals ha tractat sobre la reclamació catalana de convocar un referèndum. Pel matí, l'activitat del president s'ha centrat en els contactes amb els mitjans, inclosa una entrevista amb el Washington Post i amb el canal espanyol de la CNN.

Puigdemont, acompanyat del conseller d'Exteriors, Raül Romeva, i el delegat del Govern als EUA, Andrew Scott Davis, s'ha reunit amb el congressista de Nova York Elliott Engel, cap de la minoria demòcrata al comitè d'afers estrangers de la Cambra de representants; el congressista republicà per Califòrnia Dana Rohrabacher, cap del subcomitè europeu de la Cambra de representants, i Francis Rooney, congressista republicà per Florida, membre del subcomitè europeu de la Cambra de representants, amb qui s'ha entrevistat al Capitoli.

PUIGDEMONT DANA ROHRABACHER EUA JB

Puigdemont reunit amb Dana Rohrabacher / J.B.

La delegació que acompanya el president en aquest viatge ha evitat donar el nom dels congressistes amb qui s'havia convocat les reunions fins que aquestes s'havien ja celebrat per evitar interferències del ministeri d'Exteriors, per la mateixa raó també s'evita avançar els mitjans amb qui hi ha entrevistes programades.

Els països prendran posició

En acabar les trobades, el president no ha volgut entrar en detalls sobre el contingut de les converses i ha insistit que la seva voluntat no era buscar suports sinó explicar el procés i respondre les preguntes que li volguessin demanar. Malgrat tot, ha argumentat els contactes internacionals del Govern advertint que tots els seus interlocutors accepten que en el moment en què Catalunya es pronunciï aquest "deixarà de ser un afer estrictament domèstic i els països prendran posicions". "No abans, però sí després", ha subratllat.

En aquest context, s'ha mostrat molt satisfet de les converses que ha mantingut, ha contrastat l'interès, l'atenció i les preguntes que li han plantejat els membres de la Cambra de representants, amb el poc interès que demostra la política espanyola que hores abans havia tancat la porta a la petició del Govern de convocar una conferència el dia 24 d'abril al Senat per explicar el procés.

Puigdemont ha assegurat desconèixer si hi ha hagut pressions per part de l'Estat per evitar la trobada, però en tot cas ha deixat clar que, si han existit, no han fet més que incrementar l'interès. "Naturalment que l'Estat espanyol juga el seu rol en aquest escenari, no pot ser d'una altra manera, només espero que no ho faci de manera inconfessable, que no prometi favors que després no podrà tornar i ens costarà a tots molts diners, o sobirania, o ves a saber què", ha reclamat en referència a les declaracions de l'exministre José Manuel García-Margallo sobre els favors que haurà de pagar l'Estat per evitar els suports internacionals a Catalunya.

Suports previs i frenada d'Obama

Aquest no és el primer cop que el Subcomitè d'Afers Europeus del Congrés nordamericà s'interessa pel cas català. El setembre del 2015, el secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat Roger Albinyana va explicar la situació catalana a cinc congressistes nord-americans, entre els quals el cap del subcomitè, el republicà Rohrabacher, el mateix que aquest dimarts s'ha entrevistat amb Puigdemont. Aleshores, Rohrabacher va assegurar en acabar la visita que “no hi ha cap raó per la qual la gent de Catalunya no puguin triar si volen formar o no part d’Espanya”.

L'endemà d'aquella visita, el ministre Margallo, va ridiculitzar aquest suports. Pocs dies després, es va produir la visita del rei Felip VI a la Casa Blanca en què l'aleshores president, Barack Obama, va assegurar que Estats Units volia una "Espanya forta i unida".

El setembre de l'any passat, va ser Romeva qui va celebrar una reunió amb els congressistes. No obstant, els membres d'aquesta comissió de la cambra de representats no han tornat, des d'aleshores, a fer declaracions públiques al respecte. 

PUIGDEMONT FRANCIS ROONEY EUA JB

Puigdemont i Romeva amb Francis Rooney / J.B.

Pel matí, Puigdemont tenia una entrevista a la seu de l'emblemàtic The Washington Post. Era amb el mateix periodista que fa uns mesos va publicar un reportatge sobre la situació catalana per al qual va conversar amb el conseller Romeva. Aquell article va provocar trucades de protesta al diari des de l'ambaixada espanyola.

foto 3192477

ACN

Posteriorment, el president ha estat entrevistat en directe pel canal en castellà de la CNN i per un canal hispà, NTN24, al Senat.