El president, Carles Puigdemont, ha reflexionat sobre la relació entre llei i legitimitat en l'ofrena floral a la tomba de l'expresident Lluís Companys. "El van assassinar en nom de l'ordre i la legalitat establerta", ha exposat el president, que ha assegurat que Companys va ser "víctima d'un combat molt desigual entre la legitimitat democràtica i la baixesa del franquisme".

Puigdemont ha atacat durament PP i Ciutadans per utilitzar l'assassinat de Companys, tot mentre, segons ha exposat el president, trien "com a socis de manifestació els que continuen aixecant el braç".

Moment "difícil i esperançat"

Puigdemont s'ha volgut dirigir als ciutadans en un breu discurs, en un moment que considera "difícil i alhora esperançat", per rebutjar seguir la línia marcada pel govern espanyol. "Contra la violència, civisme, contra les amenaces i la por, esperança; contra els provocadors, serenor; contra els insults, respecte", ha exposat en un breu parlament.

Puigdemont també s'ha manifestat en contra dels atacs des de PP i Cs contra el model educatiu català en les darreres jornades. En aquest sentit, ha reivindicat la "dignitat" del professorat davant el que veu una actitud "indigna" de certs actors polítics espanyols. 

Crida pacífica

El president ha reiterat el seu "compromís" amb "la pau i la democràcia" en l'ofrena floral a l'expresident Lluís Companys, al fossar de la Pedrera (Barcelona). Puigdemont ha demanat no caure en el parany del govern espanyol davant la cruïlla del proper dilluns, marcat per la resposta del president al requeriment de Mariano Rajoy.

El cap de l'executiu ha fet una crida pacífica contra l'actitud del govern espanyol. En aquest sentit, ha reiterat el seu "compromís" amb la pau "contra la violència, contra l'agressió i contra la imposició" de l'Estat. 

Una àmplia representació del Govern ha acudit a l'homenatge a Lluís Companys en el fossar de la Pedrera en motiu del 77è aniversari del seu afusellament.

A part del president Puigdemont, també hi han assistit el vicepresident Junqueras. També s'hi han arribat els consellers de Justícia, Carles Mundó; el d'Interior, Joaquim Forn, la de Benestar Social, Dolors Bassa, la de Governació, Meritxell Borràs, el de Presidència, Jordi Turull, el de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, el d'Empresa, Santi Vila, i la d'Ensenyament, Clara Ponsatí. 

Dimissió de Casado

En el seu parlament, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat especialment dura amb el PP. Ha exigit a Rajoy la dimissió del seu vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, per haver insinuat que el president Puigdemont podria acabar com Companys. "Ha ofès la memòria de tot l'antifranquisme i de qualsevol demòcrata", ha exposat l'alcaldessa.

Pel que fa a la situació política, ha tingut un to més conciliador. Ha tornat a reclamar "diàleg", a més de fer una crida a la "serenor, solucions polítiques i respectar a l'altre".

Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també ha participat en l'ofrena, la qual ha reivindicat com a exemple de "memòria històrica". En declaracions als mitjans, ha apuntat que la memòria històrica "no es tracta de venjança, sinó de fer justícia" i ha relacionat aquest homenatge amb el que considera un "moment decisiu" que viu Catalunya.