El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat entrevistat a l'edició en espanyol de la cadena de televisió CNN per parlar del procés sobiranista i la relació amb Espanya. Aprofitant la visita oficial als EUA, el president ha passat pel plató de la cadena, on ha admès que proclamar la independència al segle XXI obliga a parlar "d'interdependència" amb Espanya.

"Estem en un món molt connectat. Volem reconnectar millor amb Espanya perquè la connexió no funciona, ha empitjorat. Les relacions no estan bé. Volem nous instruments, i tenim un instrument que és l'Estat independent", ha defensat el president.

En aquest sentit, Puigdemont ha assegurat que el procés "no va contra ningú i tampoc contra Espanya". "És un plantejament que busca el reconeixement històric de Catalunya, que és una nació molt antiga i que necessita un Estat que no li vagi en contra", ha dit.

Identitat nacional

Puigdemont també ha comentat que anys enrere els catalans "pensaven que aquest Estat que sortia de la dictadura de Franco era l'oportunitat per reconèixer la identitat nacional catalana dins l'Estat espanyol". "Però hem fracassat, els dos. No es pot ser espanyol sent català. Per ser espanyol em demanen que deixi de ser català. Si no em demanessin renunciar a la meva identitat, no hi hauria problema", ha retret el president. 

Puigdemont també ha defensat que la millor "manera d'abordar les divergències" entre Catalunya i Espanya al segle XXI "és votar". Per últim, ha insistit que el Govern està intentant que el referèndum sigui pactat amb l'Estat.

"És la via majoritària a Catalunya, la d'acordar amb el govern espanyol un referèndum, el mateix que va fer Escòcia i que segurament tornarà a fer, acordar la data, la pregunta, el percentatge de participació... Volem votar, decidir si l'actual vincle és el correcte o si també tenim el dret de ser un Estat independent, per anar millor els dos, també Espanya", ha conclòs.