El PSC s'ha convertit en una peça clau en vistes a la batalla pel lideratge del PSOE. Fa uns dies el primer secretari Miquel Iceta va prometre a la lideressa andalusa, Susana Díaz, neutralitat en l'elecció del secretari general. Aquesta resposta s'avançava front un possible temor de la federació d'Andalusia que Iceta es posicionés de la banda d'un altre candidat, com ara l'antic líder, Pedro Sánchez. Així les coses, la gestora provisional que mana a Ferraz recela i ja no descarta consumar-ne l'amenaça, en un moment en què Sánchez fa campanya per Espanya, sense descartar presentar batalla en el Congrés Federal que podria haver-hi a la primavera.

La qüestió és que a Ferraz pensen que hi ha unes "asimetries" a corregir, com a conseqüència de que el PSC participi dels òrgans de direcció, però no acati les ordres com la d'abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy. Per això, estudien expulsar els catalans dels òrgans federals del partit per estar en equilibri, com ara la CDU-CSU alemanyes. Així les coses, els socialistes catalans no ho volen: el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, opina que la possibilitat que els militants del seu partit no participin en l'elecció del líder del PSOE en el pròxim congrés "queda aparcada".

La cessió per aparcar aquest designi podria venir de la mà d'un compliment efectiu per part del PSC de la Declaració de Granada, després d'abandonar la idea de la via canadenca, que tants recels havia aixecat. Però sembla que ja no n'hi ha prou per a la gestora provisional, ara que la militància catalana suma 20.000 afiliats dins dels 190.000 totals i el congrés per escollir nou líder pot ser imminent. Així, el portaveu de la gestora, Mario Jiménez, no en descartava l'expulsió. "No vull anticipar cap posició, cal ser respectuós amb el procés de diàleg que vam obrir", ha respost.

Les declaracions s'han produït en el marc de la reunió de la comissió negociadora celebrada a Ferraz, i que ha de redefinir les seves relacions en uns dos mesos. Precisament, no es descarta que hi hagi un comitè federal al gener per avalar-ne el resultat. Fins aleshores, tant Illa com Jiménez han coincidit que ha estat una reunió "franca i positiva" i en què la voluntat dels dos partits és seguir caminant junts. De fet, Jiménez ha assegurat que això és "el més important", encara que després no ha volgut precisar quines són les diferències que hi ha en els seus plantejaments. Però el PSC preocupa en vistes a l'elecció del secretari general.