“La Constitució [catalana] es portarà a referèndum, i si els ciutadans hi voten a favor, també estaran donant suport a la independència”. Així s’ha expressat el secretari d’Afers Exteriors i de la UE de la Conselleria d’Afers Exteriors, Jordi Solé, en una entrevista al diari polonès Dziennik Gazeta Prawna, per afegir que la consulta “hauria de dur-se a terme l’any vinent”.

Aquestes són algunes de les declaracions en la primera entrevista, segons fonts de la Generalitat, concedida per un periòdic polonès de primera línia a l’Executiu català per parlar de la independència. Solé ha defensat el full de ruta amb què Junts pel Sí es va presentar a les eleccions del passat 27 de setembre, a més d’afegir que el Parlament està “legitimat” per dur a terme els seus objectius gràcies als 72 diputats independentistes.

Solé evita parlar d’”unilateralitat” al diari polonès, per fer una defensa del referèndum, sobre què, diu, també podria repetir-se a territori escocès, després que la decisió majoritària del Regne Unit hagi deixat Escòcia fora de la UE. En aquest sentit, el secretari d’Afers Exteriors destaca la “pro-europeïtat” dels catalans, a més de remarcar que a “ningú, ni tan sols al govern espanyol”, li interessa deixar Catalunya fora de la Unió. Solé, afirma, doncs, que en cas d’independència, “un nou procediment seria creat per permetre que Catalunya continués a la UE”.

A l’entrevista, Solé afirma que el país ja ha intentat en moltes ocasions “millorar el seu estatus dins d’Espanya”, però que totes han estat declinades. Així, diu, “ja és tard per una reforma”, la qual, d’altra banda, si arribés, seria per a més “recentralització”, després de la nova victòria del PP el 26J. En aquest sentit, el secretari d’Afers Exteriors afirma que els resultats de les darreres eleccions espanyoles “diuen molt” de les “diferències entre Catalunya i la resta d’Espanya”, entre d’altres coses, conclou, perquè el partit guanyador a l’Estat només va poder quedar en cinquena posició al conjunt de les demarcacions catalanes.