La Mesa ha rebutjat, per cinc vots a dos, les peticions de reconsideració de l’admissió a tràmit del projecte de pressupostos pel 2017 del Govern.

En una reunió extraordinària, i després d’escoltar els portaveus dels grups parlamentaris, els integrants han rebutjat les peticions de C’s, PSC i PP que argumenten que no són constitucionals perquè inclouen partides per convocar el referèndum sobre la independència. 

Una vegada desestimades les peticions de reconsideració, els pressupostos per al 2017 seguiran la seva tramitació normal.

Es preveu que el debat a la totalitat se celebri els dies 20 i 21 de desembre, encara que posteriorment hi ha la possibilitat que algun grup pugui demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries.

Malgrat les queixes de possible inconstitucionalitat exposades per C's, PSC i PP, la Mesa ha argumentat en una resolució motivada de set punts la seva negativa a reconsiderar l'admissió a tràmit, encara que els partits que les havien demanat han reiterat les seves posicions contràries al fet que es tramitin els pressupostos.

“Se segueix fil per randa la normativa vigent pel que fa a la llei de pressupostos”, ha dit Lluís Corominas, vicepresident primer de la Mesa.

En la resolució, votada favorablement pels representants a la Mesa de JxSí i de CSQEP i en contra pels de C's i PSC, s'afirma que els Pressupostos "compleixen tots els requeriments legals per a la seva tramitació i, per tant, la seva admissió a tràmit està emparada per la llei, en especial per l'Estatut d'Autonomia".

Després de recordar que en un sistema democràtic ha de garantir-se la "separació de poders" i que el dret d'iniciativa dels diputats està "especialment protegit", la Mesa subratlla que entre les seves funcions no figura la d'efectuar "una anàlisi d'idoneïtat del contingut" d'una llei.

"En cap cas la Mesa pot fer un control material preventiu, perquè això conculcaria drets fonamentals i suposaria una tutela al dret d'iniciativa parlamentària", s'indica en la resolució.

Els membres de la Mesa recorden que el Tribunal Constitucional (TC) estableix que "l'eventual inconstitucionalitat dels actes parlamentaris només és rellevant quan conclouen amb una resolució", és a dir, que el text dels Pressupostos pot variar durant la seva tramitació i només pot examinar-se la seva legalitat "al final del procediment".

Sobre la disposició addicional dels Pressupostos que contempla el referèndum (la 31a), la Mesa addueix que en ella s'exposa que la seva eventual convocatòria queda subjecta al "marc de la legislació vigent en el moment" de ser convocat.

En el punt set de la resolució, la Mesa es refereix a la "prevenció verbal" efectuada pels lletrats del Parlament en el moment de ser admesos a tràmit els Pressupostos, i la Mesa apunta que estava condicionada a què el text pogués contravenir les sentències del TC.

Aquest, no obstant això, no és el cas, sosté la Mesa, ja que en el Pressupost "no hi ha incompliment" dels edictes i les sentències en què s'anul·la la declaració de sobirania i les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent.

Segons ha explicat el vicepresident primer del Parlament, Lluís Maria Corominas (JxSí), els lletrats avui no s'han pronunciat en cap de les reunions celebrades de la Mesa i de la Junta de Portaveus.