L'anunci de la data i la pregunta del referèndum feta pel president Carles Puigdemont centra les portades i editorials dels diaris de Madrid d'aquest dissabte. Totes les grans capçaleres, tret de l'ABC, han decidit posar l'anunci del president en portada, però tant en els titulars i les fotografies escollits, com en els editorials que els acompanyen a l'interior, intenten treure ferro al referèndum. Ara bé, tot i menysprear-ho, qualifiquen l'anunci de "cop d'Estat" i de "ruptura" i demanen l'actuació del Govern espanyol un cop es faci la convocatòria oficial.

El País titula 'Puigdemont consuma el repte: referèndum il·legal a l'octubre', la fotografia de la primera plana també és pel president, però l'editorial del diari madrileny ha optat peruna instantània particular. En lloc de la del president al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, anunciant data i pregunta acompanyat del Govern i de diputats de Junts pel Sí i la CUP, ha optat per la fotografia que es va fer el president posant al costat d'un independentista amb una estelada en un de les carrers propers al Palau.

...

El Mundo, en canvi, ha decidit "menysprear" el referèndum des del mateix titular, això sí, posant-ho en boca del govern espanyol. El diari titula: 'El Govern (espanyol) menysprea l'anunci de referèndum de Puigdemont'. La fotografia és per Theresa May i les eleccions al Regne Unit. També La Razón decideix donar la fotografia de portada a la 'premier' britànica, però el titular principal també és per Puigdemont. '1/10/17: el dia del no referèndum', sota aquest titular el diari explica l'anunci del president. L'ABC ha optat per dedicar la portada només al Regne Unit.

"Cop d'Estat en tota regla"

Les editorials dels diaris de Madrid també parlen del referèndum. La més dura és la del La Razón, que titlla l'anunci de "cop d'estat en tota regla" i demana al Govern espanyol que actuï tant bon punt el referèndum sigui convocat oficialment. La capçalera considera que l'anunci vol acabar amb el sistema polític d'Espanya i amb la seva sobirania, i assegura que l'actitud de l'independentisme és "autodestructiva" i que se situa en la "il·legalitat". 

El País, per la seva banda, destaca que la pregunta suposa una "triple ruptura": "la de l'Estat constitucional, la de la forma d'aquest estat i la de la Generalitat estatutària". El diari assegura que Puigdemont "desafia la llei democràtica amb un referèndum secessionista i republicà", posa l'accent en la part de la pregunta que vincula la independència a un estat "en forma de república". El diari destaca que l'anunci porta "5 mesos de retard" i assegura que el Govern dedica el "100% dels temps a salvar" el procés, negant-se a "rectificar in extremis".

Qui menysprea l'anunci també des de l'editorial és el diari El Mundo, que qualifica l'acte d'aquest divendres al Palau de la Generalitat com un "acte de reafirmació dels impulsors del secessionisme" i de "declaració d'intencions". El diari considera que l'anunci només s'ha fet per minimitzar les discrepàncies entre els partits independentistes, que no té "cap transcendència jurídica" i que no no és més que un signe de "debilitat del procés". Finalment, acaba assegurant que "el referèndum no es farà" i que el menys important és que "ja tingui data i pregunta".  

Contrast amb el món

La visió dels diaris de Madrid contrasta amb la dels diaris d'arreu del món, que aquest divendres van cobrir ampliament l'anunci del referèndum. La nova etapa del procés va ser una notícia d'última hora per les principals agències de notícies del món, com Reuters o Associated Press, i va obtenir llocs destacats als pricipals diaris del Regne Unit, els Estats Units, França, Itàlia, Rússia.