PP i Ciutadans han menystingut aquest diumenge l'editorial del The New York Times en què es demanava al Govern espanyol que permetés un referèndum a Catalunya. Mentre el PP ha indicat que "el què val és la Constitució espanyola", des de Ciutadans han apuntat que tan sols es tracta "d'una opinió més".

"El més important és el que pensen les autoritats i la legislació de cada país. A vegades, des de la distància no es té el mateix coneixement de la realitat", ha assegurat el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, en ser preguntat sobre l'editorial del diari estatunidenc.

D'aquesta manera, Martínez-Maillo ha posat en relleu la Constitució espanyola, que diu que "la sobirania nacional depèn del conjunt dels espanyols i que a Catalunya no hi pertoca un referèndum il·legal". És per això que, tot i "respectar" l'opinió del The New York Times, el Govern espanyol no canviarà la seva posició ni avalarà el referèndum de l'1 d'octubre.

"Una opinió més"

Des de Ciutadans, la diputada Lorena Roldán ha assegurat que "els que es volen aferrar a l'opinió d'un diari han perdut tota la credibilitat" i, en la mateixa línia que el PP ha afegit que "haurien d'estar més pendents del que ha dit Obama o Macron, o d'allò que diuen les constitucions americana o alemanya".

Segons consideren des de la formació taronja, "el tripartit separatista", integrat pel PDeCAT, ERC i la CUP, ha demostrat el "fracàs internacional" en una gira on "no els ha rebut ningú". La diputada fa referència als viatges que han fet el president del Govern, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, tant als Estats Units com a diverses ciutats europees. 

Roldán ha destacat com a mostra d'aquest "fracàs internacional" que el referèndum de l'1 d'octubre no gaudeixi d'un reconeixement internacional.