El portaveu i líder de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), el belga Guy Verhofstadt, ha qüestionat aquest diumenge l'empresonament dels membres del Govern i s'ha preguntat si es tracta d'una mesura "desproporcionada" que pot "soscavar" el resultat de les eleccions autonòmiques convocades per al 21 de desembre vinent.

Verhofstadt, que és el líder i portaveu al Parlament Europeu d'una aliança a la qual pertany Ciutadans, però també el PDeCAT, ha admès en un missatge compartit a les xarxes socials que l'empresonament es produeix després de la "proclamació d'independència il·legal".

En aquest sentit, el que va ser primer ministre belga afirma que, encara que respecta "l'obligació dels tribunals espanyols de defensar i protegir l'estat de dret", qüestiona la proporcionalitat de la presó incondicional per a Oriol Junqueras i altres membres del Govern de Puigdemont. "No hi ha altres maneres d'assegurar que aquests líders separatistes rebin un judici just?", es pregunta Verhofstadt.

A més, el polític flamenc considera que l'ingrés a la presó dels consellers independentistes "d'una manera o una altra soscava el resultat" de les eleccions del 21 de desembre a Catalunya perquè pot augmentar les possibilitats de reelecció d'aquests líders, que "alguns catalans els veuen com a màrtirs", segons l'opinió de Verhofstadt.

Per tot això, el portaveu d'ALDE reclama "mesures urgents" per posar fi al "conflicte social i polític a Catalunya" que vagin més enllà de les "decisions del poder judicial, per molt justificades que siguin", puntualitza.

"La nostra esperança és que el Tribunal Suprem pugui desfer algunes de les mesures provisionals", afegeix Verhofstadt, "i el que és més important, que els resultats de les eleccions del 21 de desembre obliguin els representants legítims catalans a anar més enllà dels arguments jurídics i trobar un veritable diàleg i compromís".