El secretari d'Organització, Pablo Echenique, ha assegurat aquest dilluns que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha tornat a "deixar clar" a la seva carta al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que no ha declarat la independència de forma unilateral. Ha acusat el PP i el PSOE de tenir ja pactat "per endavant" l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Segons el dirigent 'morat', "resulta absolutament evident que no hi ha hagut declaració unilateral d'independència" i això ho sap, segons el seu parer, "tothom, incloent el senyor Rajoy". "A la carta d'avui ho torna a deixar clar, però no feia falta. Per tant, Rajoy ho coneix, perquè diria molt poc de la seva capacitat com a president que no sabés reconèixer realitats polítiques com que no va haver-hi declaració unilateral d'independència", ha postil·lat.

En aquest sentit, Echenique ha lamentat que el Govern espanyol, avalat pel PSOE i Ciutadans, segueixi endavant amb la seva estratègia d'aplicar el 155 i suspendre l'autogovern de Catalunya, una decisió que suposa una "involució democràtica" i un "error històric".

"Lamentem profundament que PP i PSOE estiguin a punt de prendre una decisió tan negativa per a Espanya, que contribueix a obrir aquesta bretxa que el PP porta obrint una dècada. És el motiu principal pel qual es pot trencar Espanya", ha avisat, per insistir que "no depèn de res" aquesta estratègia, perquè "ho tenien decidit per endavant" i "volen seguir amb aquest full de ruta".

Preguntats sobre si aquesta estratègia conjunta de PP i PSOE pot posar en risc la col·laboració parlamentària amb els socialistes al Congrés, la coportaveu de l'Executiva de Podemos, Noelia Vera, ha assegurat que des de la seva formació continuen treballant per tirar endavant mesures, encara que considerin que en aquest moment el PSOE estigui mes a prop del PP que dels militants que van donar la victòria a Pedro Sánchez en les primàries.

"Marioneta de Susana Díaz"

En aquest sentit, la dirigent de Podemos ha reconegut que estan "decebuts i preocupats" per la postura del PSOE. "No reconeixem on és el Pedro Sánchez de les primàries que va ressorgir de les seves pròpies cendres després que l'haguessin intentat matar políticament", ha lamentat Vera.

"En les primàries del PSOE els militants li van demanar que s'aliés amb les polítiques del canvi i no amb el PP, però estem veient el PSOE del 135, de l'abstenció a Rajoy, i el PSOE que està en pla de consolidar una espècie de restauració i triple aliança, pensant en el seu propis beneficis electorals o fent de coportaveu de l'Executiva de Podemos o dels interessos de l'Ibex 35", ha criticat la també secretària de Participació.

Així, encara que Vera ha assegurat que continuen fent la seva crida al PSOE perquè s'allunyi del PP i accepti treballar per fer fora Rajoy, també ha reconegut que se'ls està començant a "atrofiar una miqueta" la "mà estesa". "No ens hem volgut ficar en els seus temps interns, però el PSOE està frenant certs canvis que ens sembla que són essencials", ha denunciat.

Les eleccions "no resolen res"

D'altra banda, davant de la possibilitat que l'aplicació del 155 serveixi per convocar noves eleccions a Catalunya, Echenique ha explicat que a Podemos no li sembla ni bé ni malament que s'avancin els comicis perquè no tenen "por", però han avisat que "no resoldran res". "Té més a veure amb les aspiracions electorals d'alguns partits que amb solucionar el conflicte", ha assegurat, en referència a Ciutadans. "Si demanen eleccions, dubtem de les seves intencions", ha reafirmat.

Així, Echenique ha assenyalat que encara que hi hagués eleccions, un nou parlament, i millors interlocutors que Rajoy i Puigdemont, "seguiria havent-hi un conflicte polític a Catalunya". "Seria més fàcil dialogar entre Catalunya i Espanya si els interlocutors a l'Estat i la Generalitat fossin diferents, però en aquests moments són els que són, i cal bregar amb això", ha afirmat, per afegir que, per això, la seva proposta passa perquè s'asseguin a dialogar i negociïn un mediador.

"No volem actuar com altres partits, que sembla que sí que estan treballant en clau electoral, com Ciutadans", ha afirmat. "Si és veritat que estem baixant una mica en intenció de vot, ja hi haurà temps de recuperar-lo. no li tenim por a aquests números", ha emfatitzat el secretari d'Organització.