Podem està obert a votar a favor de la llei del referèndum. Així ho ha assegurat aquest dijous el secretari general del partit a Catalunya, Albano-Dante Fachin, després que ahir es reunís el Consell Ciutadà de la formació. Per a això, però, volen que hi hagi la possibilitat de presentar esmenes a la norma, per a poder sentir-s'hi representats. En qualsevol cas, han descartat votar-hi en contra.

“Si és una llei purament instrumental, que se circumscriu a habilitar mecanismes perquè la ciutadania pugui expressar-se, podríem donar-hi suport”, ha defensat Albano-Dante Fachin, que ha afegit: “Traslladarem la nostra voluntat de d'asseure'ns amb els proposants i acostar posicions”. No obstant això, avui veuen "lluny" que se'ls garanteixi la possibilitat d'esmenar la llei.

En aquest moment, el secretari general de Podem ha manifestat que hi ha aspectes que l'allunyen del 'sí', com el fet que es declararia la independència en 48 hores. “No ens molesta el caràcter vinculant, ni el volem negar, sinó que és el context en què es produeix aquesta consulta. Malauradament, avui difícilment es desenvoluparà amb normalitat”, ha justificat.

Els diputats de Podem votaran en funció del que decideixin els seus òrgans, encara que no coincideixi amb el que diguin ICV o EUiA. El posicionament final el decidiran un cop tinguin el text definitiu que serà sotmès a votació al ple del Parlament. El pròxim dimarts es tornarà a reunir el Consell Ciutadà. "Si no hi ha cap canvi, en principi no es contempla una votació negativa", ha declarat Fachin.

El diputat de Podem al Parlament, Joan Giner, ja havia manifestat en una entrada al seu blog la voluntat de votar a favor de la llei del referèndum, si s'acceptaven esmenes. Aquesta "mà estesa" de Giner va ser agafada per la CUP, que s'ha mostrat favorable a incorporar la formació morada a la majoria independentista. 

Consulta posposada

Podem tenia previst consultar els seus inscrits sobre el referèndum de l'1-O entre els dies 7 i 11 de setembre. Al final, segons ha informat la formació morada, s'haurà de posposar una setmana, i es realitzarà entre el 15 i el 18 de setembre. Els motius són "tècnics" i aliens a la federació catalana, sinó que ve de Podemos estatal. La pregunta que es farà és: "Creus que Podem Catalunya ha de cridar a la participació i mobilització ciutadana l'1-O?". Fins que no hi hagi resultats, mantindran el que van decidir els cercles: sí.

La secretària d'organització de Podem, Ruth Moreta, ha considerat "greu" que s'hagi de posposar, i així ho ha traslladat a la direcció estatal. En aquest sentit els hi han reclamat "accelerar els mecanismes de descentralització", com ara el que fa referència als censos dels inscrits.