Les bases de Podem han avalat amb un 64,14% dels vots el parer del secretari general de la formació, Albano Dante Fachin, de no sumar-se a la formació que impulsa l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, si no es compleixen els criteris que reclama la direcció morada. Això no obstant, la baixa participació amenaça d’invalidar els resultats tot i que, avui, Fachin insistia a desestimar aquesta possibilitat.

Les condicions de Podem per participar en el partit que impulsen BComú, ICV, EUiA i Equo són un codi ètic que ha d’estar enllestit per a l’assemblea constituent del 8 d’abril, un sistema proporcional amb llistes obertes per a l’elecció d’òrgans i la participació de totes les persones inscrites a Podem “de la manera habitual”, és a dir, sense inscriure’s en la plataforma Un País en Comú, com exigeixen els promotors de la nova organització.

Del total de vots, un 37,45%, 1.461 dels inscrits, sí aposten per sumar-se a la nova formació tot i no complir-se les condicions mentre que un 0,41 -16 vots- s’han emès en blanc.

Mínim de participació

La participació ha estat un dels temes conflictius de la consulta, atès que els estatuts de Podem fixen que, perquè el resultat sigui considerat vàlid, cal una participació mínima del 10% dels inscrits.

No obstant, la secretària d’organització de la formació, Ruth Moreta, que ha qualificat de “victòria de la participació” l’afluència a la consulta, ha assegurat que després de la recent Assemblea General de Podem, s’ha aprovat un nou document organitzatiu que no fixa una participació mínima per a decisions d’aquesta importància.

BComú veu "possible" que en formi part

Per la seva banda, BComú considera que la proposta de construcció del nou partit, dona resposta a les tres condicions que ha plantejat la formació morada: un codi ètic comú, un sistema proporcional amb llistes obertes i la participació de les seves bases pels seus sistemes habituals.

La formació de Colau ha defensat en un comunicat que els tres requisits "estan contemplats" en la proposta que s'ha discutit les darreres setmanes. "Creiem que és possible que Podem formi part de la construcció d'aquest nou espai hegemònic i de transformació a Catalunya", diu el text després que les bases morades hagin rebutjat seguir en aquest procés si no s'accepten els seus requisits. "Des del respecte per les identitats de cada organització política", BComú fa una crida a "sumar esforços i a construir conjuntament".